« Iza ogledala
objavljeno prije 1 godinu
UPS! ;)

Međuzvjezdana tijela u našem Sunčevom sustavu

Kad je Oumuamua putovao našim Sunčevim sustavom 2017. godine, ljudi diljem svijeta bili su zapanjeni

Oumuamua se prošetao...
Oumuamua se prošetao... (Arhiva)
Više o

Sunčev sustav

,

međuzvjezdana tijela

Premda su ISO-i rijetki, Sunčev sustav je star i mnogi su vjerojatno prošli kroz njega. Astronomi misle da se neki od tih predmeta mogu snimiti u solarnim orbitama.

Nova studija pobliže proučava snimke i mogu li neki stići u orbite bliske Zemlji, a ne u solarne orbite. Autori studije kažu da bi mogla postojati "stalna populacija" međuzvjezdanih nebeskih tijela u orbiti blizu Zemlje.

Pronalaženje sićušnih predmeta u svemiru izuzetno je teško. Jedine slike koje dobivamo o drugim solarnim sustavima su ili njihove zvijezde ili loše slike čudnog egzoplaneta. Ponekad astronomi otkriju diskove krhotina i druge značajke, ali izmiču im sitni detalji.

Stoga je lijepo što nam drugi solarni sustavi šalju nenamjerne glasnike.

Autori studije kažu da ISO-i pružaju jedinstvenu priliku za "istraživanje formiranja i evolucija planetarnih sustava, uključujući i naš". Također ističu da je to, ima li ih sada u našem Sunčevom sustavu, glavna točka interesa za astronome.

Nedavna istraživanja pokazala su nam da bi nadolazeća zvjezdarnica Vera Rubin mogla pronaći do pet ISO-ova godišnje i da bi Oortov oblak, ako postoji, mogao sadržavati više ISO-a od prirodnih objekata Sunčevog sustava. Druga istraživanja pokazuju da bi kozmičke zrake mogle uništiti većinu ISO-a. Drugi dokumenti su pokazali da bi mnogi ISO-ovi mogli biti povučeni prema Jupiteru i uništeni.

Podaci tima pokazuju kako se ISO-ovi mogu uhvatiti u orbite blizu Zemlje, ali njihovo traženje u ovim početnim orbitama moglo bi se pokazati beskorisnim. Naime, radi se o tijelima snimljenima u prošlosti koji će se promijeniti zbog interakcija s drugim planetima i tijelima u Sunčevom sustavu.

Mnogi od tih objekata bit će izuzetno mali, nipošto poput Oumaumue ili kometa Borisov. Dominiraju tijela promjera oko jedan metar, piše Science Alert.

U kolovozu 2024. godine trebalo bi početi desetogodišnje istraživanje južnog neba u sklopu kojeg će se opetovano slikati nebo i tražit će se mala tijela koja se kreću kroz Sunčev sustav. Neke procjene govore da će godišnje pronaći nekoliko objekata veličine Oumuamua.

Mogla bi postojati značajnija populacija zarobljenih ISO-ova koji se skrivaju među drugim objektima. To pokazuje potrebu za njihovim detaljnijim proučavanjem.

22.05.2023. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh