« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Međunarodni položaj Hrvatske bolji nego ikada

Polemike o zaslugama su nepotrebne

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Ivo Sanader

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u petak da se u brojnim razgovorima sa stranim državnicima i drugim uglednicima u New Yorku, tijekom godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a, uvjerio da je međunarodni položaj Hrvatske bolji nego ikada, ocijenivši da su polemike o zaslugama za to nepotrebne, posebno u državnom vrhu.

"Odrađeno je strašno puno. Kroz dosadašnji rad u Vijeću sigurnosti UN, kroz MVP te rad ministra vanjskih poslova, kroz rada predsjednika i mene, rad parlamenta, postigli smo da je međunarodni položaj Hrvatske bolji nego što je ikada bio", izjavio je Sanader.

"Nikoga ne dijelim, nikome ne dajem posebne zasluge niti bilo koga omalovažavam. Svi radimo važan posao za Hrvatsku i polemike su nepotrebne, na bilo kojoj relaciji, a posebno u državnom vrhu", dodao je Sanader, vezano uz aktualnu polemiku oko navodnih prevelikih troškova hrvatske diplomacije.

Naglasio je da izbjegava polemizirati s predsjednikom Stjepanom Mesićem i da to smatra nepotrebnim. "Mesić i ja smo prijatelji, ja njega poštujem kao predsjednika a on mene kao premijera", rekao je.

No, istodobno je stao u obranu rada Stalne misije RH pri UN-u i Vijeću sigurnosti, rekavši da je izložena pristicima.

"Kada sam govorio o nekim pritiscima...postoje pritisci na hrvatsku misiju u UN-u da bude više uz Nesvrstane, a ti pritisci sigurno ne dolaze od mene. Mislim da je to deplasirano", istaknuo je premijer Sanader.

Rezimirajući svoje jednotjedno sudjelovanje na velikom godišnjem skupu državnika na East Riveru, Sanader je istaknuo važnost razgovora s predsjednicima država ili vlada o položaju Hrvatske, odnosno o ostvarenju njezinih vanjskopolitičkih ciljeva ulaska u NATO i EU.

Hrvatska ima ugled zemlje koja je svoje probleme riješila sama i koja danas pomaže u međunarodnoj zajednici da se rješavaju krize i krizna žarišta, tešalje svoje vojnike u mirovne misije, kazao je.

Naglasio je kako "sve to što danas ostvarujemo, možemo zahvaliti jedinstvu hrvatskog naroda u borbi za samostalnu Hrvatsku, hrvatskim braniteljima pa i vodstvu predsjednika (Franje) Tuđmana 90-ih, da nismo spriječili agresiju, pobjedili u ratu i izgradili Hrvatsku i vodili konstruktivnu politiku, sigurno ne bismo bili u položaju kakvom smo danas".

Kazao je kako svi državnici s kojima je razgovarao u New Yorku, kao i oni koji nisu izravno u politici, poput bivšeg predsjednika SAD Billa Clintona, jordanske kraljice Ranie ili Bona Voxa, "hvale Hrvatsku".

"Mislim da je to prilika za sve nas, posebno za naše gospodarstvo, da tamo gdje politika otvori put dođu naši menadžeri i plasiraju svoje proizvode", dodao je.

Premijer Sanader u petak se u New Yorku sastao s čelnicima židovskih organizacija B'nai B'rith i Antidifamacijska liga, s kojima je, među ostalim, razgovarao i o pitanju restitucije imovine oduzete Židovima tijekom II. svjetskog rata.

"Rekli smo da čekamo razvoj događaja. Postoji jedan predmet iz Brazila na Vrhovnom sudu Hrvatske. Vidjet ćemo kakave će rezultat biti. Mislim da treba učiniti ono što je pravedno", kazao je Sanader.

Predstavnici židovskih organizacija zahvalili su hrvatskom premijeru na stalnom zalaganju u promicanju vrijednosti tolerancije, dijaloga i borbe protiv antisemitizma te čestitali su predsjedniku Vlade RH na značajnom napretku koji je Republika Hrvatska ostvarila od stjecanja samostalnosti do danas.  (HINA)

27.09.2008. 00:20:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh