« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
HE HE

Međunarodni dan zagrljaja proslavite - grljenjem, naravno!

Naša je preporuka - pronađite barem jednu osobu i dobro se izgrlite s njom, a ako ih imate više, tim bolje

Grlite se!
Grlite se! (Arhiva)
Više o

grljenje

,

Međunarodni dan zagrljaja

Međunarodni dan zagrljaja obilježava se na današnji dan, 21. siječnja, a prvi put obilježen je 1986. godine u Michiganu. Naravno, naša je preporuka - pronađite barem jednu osobu i dobro se izgrlite s njom, a ako ih imate više, tim bolje.

Psiholozi smatraju da nam je dan zagrljaja itekako potreban. Pet do šest zagrljaja dnevno može učiniti život dužim i ljepšim, tvrde. Osim stručnjaka, zaključio je to i američki svećenik Kevin Zaborney koji je 1986. godine današnji dan proglasio Međunarodnim danom zagrljaja.

Zagrljaj je nerijetko predmet znanstvenih istraživanja, a najpoznatije je vodio poznati psiholog Jay Gordon. Rezultati kažu da je grljenje povezano s inteligencijom - vjeruje se da će djeca koju roditelji više grle biti inteligentnija od djece koju roditelji grle manje.

Krilatica psihoterapeutkinje i autorice Virginije Satir glasi: 4 zagrljaja za preživljavanje, 8 za održavanje, a 12 za napredovanje.

Bonton grljenja

Bonton grljenja nalaže da poštujete osobni prostor osobe koju grlite, ali i da zatražite dopuštenje prije zagrljaja. Zagrljaj je neseksualni oblik pokazivanja privlačnosti ili naklonosti, pa grljenje treba biti suglasno s tom činjenicom. I zapamtite - zagrljaj treba biti nježan i topao.

Vrste zagrljaja

Zagrljaji se razlikuju prema položaju ruku i tijela, ali i prema sentimentu koji projicira. Tako razlikujemo 'medvjeđi zagrljaj', koji je čvrst i u kojem jedna ruka ide preko ramena, a druga preko struka grljene osobe, koja grli na isti način.

Zatim postoji zagrljaj 'slovo A' u kojem su tijela su nagnuta jedno prema drugom, grli se s obje ruke, jednom preko ramena, a drugom u predjelu pazuha druge osobe, a lica su pripijena, tako da obje osobe gledaju u istom smjeru.

Tu je i 'čeoni zagrljaj', u kojem ruke idu na ramena druge osobe, a čela se naslanjaju jedno na drugo.

Za kraj imamo 'obrazni zagrljaj' kojeg odlikuje nježnost, a grli se stojeći ili sjedeći dok se obrazi istaknuto dodiruju, a ruka obično na drugoj strani lica.

Naravno, postoje i brojne druge varijacije zagrljaja koje čekaju da ih isprobate, pogotovo na današnji dan! 

A za to nema boljeg dana od današnjeg. Zato ne štedite na zagrljajima i naravno, ne zaboravite na bonton.

21.01.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh