« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
OSVRT

Mediteranski horizonti Mladena Žunjića

Novi ciklus slikara Mladena Žunjića iznimno je zanimljiv, govori o umjetniku u stalnom traganju, u potrazi za slikom

Vatra u djelima Mladena Žunjića
Vatra u djelima Mladena Žunjića (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Mladen Žunjić

Mladen Žunjić doista je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar s kompleksnim opusom, nizom vrlo karakterističnih ciklusa ulja i akrila na velikim formatima platna, reklo bi se s nepreglednim obiljem realiziranih motiva i tema, ujedno i izvanredna, originalna i nesvakidašnja pojava u artističkom svijetu.

Nedavno je zaokružio prvu cjelinu novoga ciklusa, izveden u poznatoj kombinaciji velikog formata, ulja i akrila posvećen mediteranskim horizontima.

Pa i motivi na novim slikama imaju ishodište u njegovim studioznim i upornim istraživanjima odnosa boje i motiva.

To su one poznate plutajuće, plivajuće forme koje čine različite razine slikarevih svjetova na gotovo svakoj slici, koja se ponajprije ističe dubinom volumena a zatim i žestinom kolora.

Kao da se cijeli univerzum Žunjićevih motiva oslobodio, zbacio sa sebe golemi teret i vinuo se u neomeđeni prostor, no, ne onako kao prije, grčevito i eksplozivno, let novo oblikovanih tijela harmonični klizi okružen pastelnim kolorom, odmjereno i graciozno.

Novi svijet motiva Mladena Žunjića emanira svjetlost, istodobno je i primajući, radost izvire i čuje se.

Nanosi boje dominiraju slikama, žuta, plava, zelena, miješaju se, slažu, izgrađuju svoj vlastiti svijet, svijet Mediterana.

Možda je ovo pred nama tek prijelaz, kratkotrajni odskok prema doista novome, prema još nevidljivom i neprepoznatljivom, ali vjerojatno i dalje uz izraziti kolor i veliki format.

I ovo je primjer koliko dobra donosi kontinuirano istraživanje, svakodnevno slikanje jer svi ti motivi, sve te slike leže skrivene u nama, samo ih valja otkriti i oživjeti na platnu bojom.

Novi ciklus slikara Mladena Žunjića iznimno je zanimljiv, govori o umjetniku u stalnom traganju, u potrazi za slikom.

Piše: Miroslav Pelikan
11.05.2019. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh