« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
BAŠ TAKO!

Mediteranska prehrana za tijelo i mozak

Mediteranska prehrana s maslinovim uljem može smanjiti blage upalne promjene u stijenkama krvnih žila koje su povezane s povećanim rizikom vaskularnih bolesti i kognitivnim oštećenjima

Mediteranska kuhinja je zakon!
Mediteranska kuhinja je zakon! (Shutterstock)
Više o

mediteranska prehrana

,

dobre masnoće

,

kognitivne funkcije

Mediteranska kuhinja nije dobra samo za srce, nego i za mozak jer poboljšava kognitivne procese, što je dodatna potvrda da je takav tip prehrane među najzdravijima na svijetu - pa što onda čekate?!

Znanstvenici u Španjolskoj pratili su više od tisuću osoba šest i pol godina i utvrdili da su sudionici istraživanja koji su bili na mediteranskoj prehrani obogaćenoj orašastim plodovima i maslinovim uljem imali bolje rezultate na kognitivnim testovima od kontrolne skupine koja je bila na prehrani s manjim udjelom masnoća.

"Utvrdili smo da mediteranska prehrana s maslinovim uljem može smanjiti blage upalne promjene u stijenkama krvnih žila koje su povezane s povećanim rizikom vaskularnih bolesti i kognitivnim oštećenjima", kazao je Miguel Martinez-Gonzalez šef odjela preventivne medicine sa španjolskog sveučilišta Navarra.

U mediteranskoj prehrani nema prerađene hrane i loših masnoća, a vrlo su zastupljene integralne žitarice, orašasti plodovi, voće i povrće, mahunarke, riba i crno vino - sve proizvodi bogati antioksidansima i protuupalnim aktivnim tvarima.

Poznato je da takve namirnice pomažu smanjenju rizika vaskularnih oštećenja, upale i oštećenja u mozgu, kao posljedice slobodnih radikala.

26.09.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh