« Knjiga
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
DLJI

Mediteran kakav je nekad bio

U sklopu Godine čitanja održan „Mediteran kakav je nekad bio“

Više o

DLJI

,

Mediteran kakav je nekad bio

Pod naslovom „Mediteran kakav je nekad bio" jučer, 11. kolovoza održano je čitanje suvremene hrvatske proze s mediteranskim temama u bistrou Gusto Giusto u Antuninskoj ulici i drugim gradskim lokacijama, a povodom obilježavanja Godine čitanja u Republici Hrvatskoj.

"Mediteran kakav je nekad bio" činili su članovi Festivalskog dramskog ansambla Romano Nikolić, Marin Klišmanić, Veronika Mach i Iva Kraljević, koji su zainteresiranoj publici čitali ulomke iz pripovijetke „Karneval" iz zbirke „Pod balkonom" Ranka Marinkovića, dijelove romana „Yu puzzle" Rade Jarka i romana „Mirisi, zlato i tamjan" Slobodana Novaka te pjesmu „Tri dubrovačka ženska notturna" Staše Aras. Čineći zajedno kolekciju oživljenih knjiga koje se kreću uličicama grada dok čitaju svojoj publici, glumci su izveli jako zanimljiv i nesvakidašnji koncept koji su prisutni lijepo primili, zainteresirano na kraju čitanja mijenjajući svoje naratore kako bi doživjeli sva četiri odabrana teksta.

Na prijedlog Ministarstva kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske 2021. godinu proglasila je Godinom čitanja. Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, a brojne aktivnosti u pripremi imaju za cilj poticanje čitanja. Čitanje nas odvodi u svjetove koje nikada ne bismo vidjeli, upoznaje nas s ljudima koje nikada ne bismo upoznali i omogućuje nam osjetiti emocije koje inače ne bismo osjetili.

Povodom obilježavanja Godine čitanja, na programu 72. Dubrovačkih ljetnih igara naći će se i predstavljanje romana Ivane Lovrić Jović pod nazivom „Vidi kako Lokrum pere zube" koje će se održati u subotu, 14. kolovoza u 21 sat u atriju palače Sponza. Ulaz je slobodan no broj mjesta ograničen slijedom epidemioloških mjera.

12.08.2021. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh