« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
HND:

Medijsko stanje u Hrvatskoj je neodrživo

Traži se poštivanje pojedinačnih i donošenje nacionalnog kolektivnog ugovora, u protivnom Sindikat i HND najavljuju prosvjede i štrajk

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

HND

,

HRT

,

štrajk

,

prosvjed

,

kolektivni ugovor

,

hrvatski mediji

,

Večernji list

,

medijsko stanje

Najviše tijelo novinarske organizacije u Hrvatskoj - Skupština Hrvatskoga novinarskog društva (HND) zauzela je kasno večeras stajališta o aktualnom stanju u medijima te je ocijenila da je "opća medijska situacija u Hrvatskoj na najnižim razinama u posljednjih desetak godina".

U zaključcima, kojima je završeno cjelodnevno održavanje današnje 50. redovne skupštine HND-a u prostorijama Međunarodnog centra za obrazovanja novinara (ICEJ) u Opatiji, zadužen je Izvršni odbor HND-a da na Dan ljudskih prava, 10. prosinca, organizira prosvjedni skup novinara ispred Novinarskoga doma u Zagrebu, kojim bi se ukazalo na "sadašnje neodrživo medijsko stanje u Hrvatskoj".

Posebno razmatrajući situaciju na HRT-u, Skupština HND-a ocijenila je da je sadašnje stanje "kaotičnosti i neprofesionalnosti, izazvano radom čelništva na HTV-u, dostiglo takvu razinu da dolazi u pitanje rad HTV-a kao javne televizije. Stoga, Skupština HND-a traži da Vijeće HRT-a preispita daljnju podobnost ravnatelja HRT-a i čelnih ljudi HTV-a za obavljanje njihovih funkcija".

Skupština HND-a smatra da se "kroz proces tzv. restrukturiranja Večernjega lista krše egzistencijalna, radna i profesionalna prava novinara toga lista".

U zaključcima stoji da Skupština HND-a osuđuje kažnjavanje djelatnika medijskih kuća koji upozoravaju na probleme u kući. HND smatra nedopustivim što vlasnici medija ignoriraju zakonsku obvezu donošenja statuta u svojim medijima. Od Ministarstva kulture traži se da u izmjenama Zakona o medijima predvidi sankcije za one vlasnike koji ne poštuju obvezu donošenja statuta.

HND izričito inzistira na poštivanju do sada sklopljenih pojedinačni kolektivnih ugovora, te na donošenju nacionalnog kolektivnog ugovora u što kraćem roku. U protivnom, upozorava se, Sindikat i HND organizirat će prosvjedne aktivnosti, što uključuje i štrajk.

Skupština HND-a ocjenjuje nezadovoljavajućom dosadašnju aktivnost članova HND-a u upravama ili nadzornim odborima medija u zaštiti integriteta, interesa i prava članova HND-a. Neodrživim se smatra što još uvijek nije osnovano tripartitno vijeće za medije.

Jednako smatra da se više ne može tolerirati, kako je ocijenjeno, netransparentan rad Vijeća za elektroničke medij, te da je javnost uskraćena za informaciju o tome poštuju li koncesionari programske obveze.

Ustvrdivši da je "arhiva 'Vjesnika' javno dobro", Skupština HND-a poziva Ministarstvo kulture da novinarima i javnosti omogući uredan i besplatan pristup i korištenje te arhive.

Skupština HND-a donijela je zaključak da se sva dokumentacija vezana uz aktivnosti, financijsko poslovanje i djelatnike ICEJ-a predaju Državnom odvjetništvu kako bi se utvrdilo ima li u tim dokumentima elemenata kaznenoga djela.

Među važnim odlukama Skupštine HND-a je i Kodeks časti hrvatskih novinara, a većinom glasova odbijen je i prijedlog o povećanju članarine HND-a. (hina/metro-portal)

28.11.2009. 00:29:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh