« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
NAPOKON

Medicinska marihuana od sutra na recept

U novom Pravilniku piše i kako se lijekovi koji sadrže THC, dronabinol i nabilon mogu propisivati za ublažavanje tegoba kod multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

Ima li medicinske marihuane u ljekarnama?
Ima li medicinske marihuane u ljekarnama? (Arhiva)
Više o

THC

,

tetrahidrokanabinol

,

recept

,

medicinska marihuana

Medicinska marihuana je postala legalna kad je 7. listopada u Narodnim novinama objavljen Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o propisivanju i izdavanju lijekova na recept u kojemu, između ostalog stoji:

"Lijekove koji sadrže tetrahidrokanabinol (u daljnjem tekstu: THC), dronabinol ili nabilon propisuju izabrani doktori medicine u djelatnosti opće/obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i zdravstvene zaštite žena po preporuci doktora medicine specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept."

U novom Pravilniku piše i kako se lijekovi koji sadrže THC, dronabinol i nabilon mogu  propisivati za ublažavanje tegoba kod multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

Lijekovi koji sadrže THC moći će se propisivati na recept u količini potrebnoj za liječenje do najviše 30 dana, a ukupna količina propisanog THC-a ne smije biti veća od 0,75 grama. Pravilnik, uz lijekove, predviđa galenske pripravke (na temelju recepta) i magistralne pripravke (masti, otopine, čajevi).

Doktori medicine obvezni su na recept za magistralni pripravak propisati količinu THC-a za pojedinačnu dozu, vrstu biljne droge i biljnog pripravka iz koje će se izraditi magistralni pripravak, broj pojedinačnih doza, ljekoviti oblik, te doziranje i način uporabe. Za pripravu magistralnog pripravka za medicinsku inhalaciju koristit će se osušeni cvatući vršni dijelovi biljke Canabis sativa.

Kako je Pravilnik objavljen 7. rujna u Narodnim novinama, od sutra, 15. listopada,osmog dana od objave, pacijenti bi teoretski mogli na recept dobiti navedene pripravke.

Pravilnik propisuje da biljni pripravci za izradu magistralnih i galenskih pripravaka trebaju imati utvrđenu količinu THC-a koju određuje magistar farmacije prilikom izrade pripravka.

Time je stvoren pravni okvir za uvoz lijekova na bazi indijske konoplje u Hrvatsku. Pravilnikom  je pripisano da se lijekovi koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), donabinol i nabilon mogu izdavati samo u ljekarnama na liječnički recept.

No, imaju li ljekarne medicinsku marihuanu? Za sada - ne.

14.10.2015. 16:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh