« Hi-tech
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
RECENZIJA

MeanIT Smart Watch M10 pametni sat s elektronskim toplomjerom

Na testu imamo zlatnu sredinu između sata i narukvice MeanIT Smart Watch M10, brenda i proizvoda tvrtke Intelkom d.o.o.

MeanIT Smart Watch M10
MeanIT Smart Watch M10 (MeanIT)
Više o

smartwatch

,

pametni sat

,

MeanIT

,

M10

Pametni satovi i narukvice evoluirali su od svojih početaka do danas, a granice u osnovnim funkcijama su sve zamućenije bez obzira na cjenovni rang.

Praćenje zdravlja i podrška fitness aktivnostima glavni su konsenzus proizvođača nosivih gadgeta. Na testu imamo zlatnu sredinu između sata i narukvice MeanIT Smart Watch M10, brenda i proizvoda tvrtke Intelkom d.o.o. Osim što je cijenom prihvatljiv, dodatno brine o vašem zdravlju mjerenjem tjelesne temperature, što je još uvijek rijetko u nosivim gadgetima.

DIZAJN

MeanIT Smart Watch M10, kao što sam već spomenula, dizajnom je više fitness narukvica nego klasičan oblik okruglog sata. Dimenzija je 40,5 × 19,8 × 11 mm. 

Kućište je izrađeno od plastike i vodootporno je, tako da ovaj pametni sat možete nositi dok plivate ili ga po potrebi možete isprati od znojnih mrlja i prljavštine.   

Uklapanje svih dijelova je precizno.

Optički senzor monitora otkucaja srca, zasićenosti kisika u krvi, pulsni oksimetar i senzor mjerenja tjelesne temperature koncentrirani su na donjoj strani.

Remen je ekološki prihvatljiv TPU i ugodan na ruci. Šteta što se izbor boja svodi samo na crnu. 

Zaslon je TFT, umjereno velik, lijepo zakrivljen, čini se kvalitetan, ali preniske svjetline za dobru vidljivost na direktnom suncu. Ispod zaslona je dodirni senzor kako biste se klizanjem prstom prema gore/dolje mogli kretati kroz izbornik, a zadržavanjem dodira možete pokrenuti željenu funkcije ili promijeniti jedan od 3 dostupna brojčanika. Uz to, sat se može uključiti jednostavnim pokretom zgloba. Kako vas ne bi ometalo svjetlo zaslona ili notifikacije noću, dostupan je način rada „Ne ometaj". Vrijeme aktivnosti ove postavke sami određujete.

POVEZIVOST S PAMETNIM TELEFONOM

Da bi sat bio potpuno funkcionalan i uparen Bluetooth vezom s vašim mobitelom, potreban vam je softver JYouPro, koji se nalazi na Google Playu ili u App Storeu. Postupak uparivanja je trenutni. 

Ovdje nema ništa komplicirano. Nakon povezivanja ispunite podatke o sebi (težina, visina, dob i tako dalje), i odobrite aplikaciji tražene dozvole za pristup nekim vašim podacima . I, to bi bilo sve bitno za interakciju.

OBAVIJESTI

MeanIT Smart Watch M10 prima i pokazuje sve pristigle obavijesti s mobilnog telefona (SMS, pozive, chat i društvene mreže...), a pri tome vibrira tiho i nježno. 

Za mene je ovdje najveći nedostatak što nisu uključene notifikacije e-mail poruka. Opet, možda je to i dobro kako bismo se u slobodno vrijeme malo odmaknuli od posla.

PODSJETNICI

Sat će vas podsjetiti otprilike svakih 60 minuta da ustanete, napravite vježbu istezanja ili nekoliko koraka jer kao što svi znamo, dugo sjedenje nije dobro za zdravlje. Također ima podsjetnik na uzimanje tekućine (hidratizacija) i uzimanje lijeka ( dnevne terapije). I ove podsjetnike možete postaviti prema svojim potrebama.

MJERENJE TJELESNE TEMPERATURE

Što se tiče mjerenja tjelesne temperature preko zgloba, najbolje ga je izvoditi nakon barem 2 sata neprekinutog nošenja sata. Mjerenje traje 60 sekundi, a rezultati mogu imati neke minimalne razumne pogreške zbog okolišnih i fizičkih razlika.  

Želite li, možete aktivirati 24 satno praćenje temperature tijela. U tom slučaju mjerenje će biti svaki sat vremena. Ako iz nekog razloga dođe do porasta tjelesne temperature ili pothlađivanja, oglasit će se alarm. Rezultati mjerenja izuzetno su točni. Ali to nije sve. Senzor temperature bilježi temperaturu vaše kože kako bi pokazao da se ona razlikuje od osobne osnovne vrijednosti.

MJERENJE ZASIĆENOSTI KRVI KISIKOM

Ova je funkcija mjerenja vrlo korisna za intenzivno vježbanje, planinarenje na višim nadmorskim visinama ili za starije osobe (zbog hipoksije ili hipoksemije) te one koji pate od apneje. 

Međutim, mjerenje nije baš precizno. S druge strane, rezultati nisu ni potpuno beskorisni. Stoga, ako sat počne pokazivati dosljedno sumnjive rezultate, vrijedi potvrditi mjerenja pomoću prstnog uređaja.

MJERENJE KRVNOG TLAKA

Imajte na umu da ovdje nema nikakvog postupka kalibracije za poboljšanje učinkovitosti mjerenja. Ali, rezultati su dobri s obzirom na to koliko je uređaj jeftin.  

Dobijete li nekoliko puta vrijednosti vrlo različite od prosjeka ili uznemirujuće, provjerite tlak certificiranim uređajem.

MJERENJE OTKUCAJA SRCA

Otkucaji srca u mirovanju su ključni indikator zdravlja, stoga vas ovaj pametni sat informira ako se otkucaji čine previsokima ili preniskima. Isto tako, otkucaji srca govore koliki je puls u svakom trenutku vježbe. Maksimalan broj otkucaja srca računa se tako da muškarci od brojke 220 oduzmu svoju dob, dok žene trebaju dob oduzeti od brojke 226. No, dobiveni broj je vrlo gruba procjena temeljena na pretpostavci da sve osobe određene dobi imaju isti maksimalni puls, što nikako ne može biti točno.

PRAĆENJE SPAVANJA

Praćenje sna i analiza prilično su slični Fitbit uređajima. Postoji podjela na lagani i dubok san te REM fazu, što mnogi skuplji satovi ne mogu učiniti.

Podaci mjerenja su prilično točni jer svaki put kada sam se ujutro pitala zašto je alarm opet zvonio, bilo je zabilježeno malo sati sna ili manje kvalitetnog sna.

PRAĆENJE KONDICIJE I VJEŽBANJA

Svaki korak je važan. Kroz funkciju mjerača koraka omogućeno je pratiti njihov broj na dnevnoj bazi, prijeđeni put, vrijeme provedeno u hodanju i ciljeve koje ste sami postavili. Također, koraci će biti pretvoreni u utrošak kalorija. Softver dobro razlikuje što je zapravo korak, a što jednostavno pokretanje ruke. Dobiveni rezultati temelje se na prosječnoj duljini koraka budući da se ne radi o profesionalnom pedometru u koji je moguće unijeti ovaj razlikovni parametar od osobe do osobe. Kako god, jedan od najvećih dobitaka u brojanju koraka jest da postajete svjesni koliko se krećete cijeli dan. 

MeanIT Smart Watch M10 podržava praćenje četiri sportske aktivnosti: trčanje, bicikliranje, planinarenje i plivanje. Tijekom vježbanja sat može jasno prikazivati podatke otkucaja srca, a ostale informacije ovise o vrsti vježbe. Nakon završetka vježbe u aplikaciji će se nalazit i vrlo detaljni zapisi tako da ih možete pregledati i podijeliti u bilo kojem trenutku. Uz to, omogućeno je podatke povezati s Google Fit.

BATERIJA

Za punjenje Li-Po baterije velike gustoće koristi se USB plug and play sučelje. Izravno je ugrađeno u kućište tako da nikada ne trebate brinuti zbog problema gubitka ili nošenja kabela za punjenje.

Vrijeme trajanja baterije ovisi o učestalosti osobne upotrebe. Može doseći i do 5 dana. 

UKUPNI DOJAM

S mjerenjem tjelesne temperature, tlaka, brzine otkucaja srca, sjedilačkim podsjetnikom itd. skup je prilično bogatih funkcija za uređaj koji košta 199,00 kn. Cijena savršeno ublažava nedostatke poput prosječne točnosti nekih mjerenja, osim mjerenja temperature koje je izuzetno precizno. Uostalom, svi proizvođači nosivih gadgeta napominju da rezultati služe samo za referencu, a ne u dijagnostičke i medicinske svrhe.

Imala sam uparen MeanIT Smart Watch M10 sa Sony Xperia 1 II mobitelom i nikada nije bilo prekida u povezivanju, prijemu ili odgodi obavijesti. Po tom pitanju sam više nego zadovoljna. Preporučila bih ga svima koji ulaze u svijet nosivih gadgeta, a zbog jednostavnosti upotrebe i za djecu i starije osobe. Ustupio

PREDNOSTI

  • cijena

  • dobra izrada

  • lijepo izgleda

  • mjerač otkucaja srca, temperature, mjerač krvnog tlaka i pulsni oksimetar

  • hrvatski izbornik

  • sinhronizacija sa Google Fit

  • pristojno trajanje baterije

  • puni se jednostavno putem USB-a

MANE

  • zaslonu nedostaje malo svjetline na suncu

  • zaslonom može biti teško upravljati ljudima s velikim prstima ili kad su ruke mokre

  • nema GPS-a

  • nema obavijesti za e-poruke

  • točnost mjerenja

Piše: Sanja Ledinek
02.06.2021. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh