« Glazba
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

McCartney "jako malo govori francuski"

Nastupio je u Quebecu pred 200 tisuća gledatelja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Beatles

,

Paul McCartney

,

Quebec

Britanski pjevač Paul McCartney s nekoliko je riječi na francuskom jeziku pozdravio gomilu od 200 tisuća ljudi koja se okupila na njegovom koncertu na otvorenome u povodu 400. obljetnice utemeljenja grada Quebeca, zbog kojeg su gradske vlasti pretrpjele kritike kanadskih frankofonskih nacionalista.

"Bonsoir les Quebecois" (Dobra večer, Quebečani), pozdravio je bivši Beatle okupljene na francuskom, da bi odmah potom dodao: "Ja govoriti jako malo francuski".

Sir Paul je posebnim ovacijama popraćen tijekom izvedbe "Michelle", jedne od najljepših balada Beatlesa u kojoj je dio teksta napisao na francuskom uz pomoć prijateljice, a koncert je završio ponovno francuskim "Merci beaucoup" (Puno hvala).

Policija kaže kako je koncert održan u golemom parku Plaines d'Abraham u središtu grada bio najmasovnije okupljanje građana od utemeljenja Quebeca.

Dio zastupnika secesionističke Quebečke stranke u pokrajinskom parlamentu uputio je javne kritike gradskim vlastima zbog pozivanja jednog Britanca na proslavu obljetnice grada koji je 1608. osnovao Francuz Samuel de Champlain, što se smatra i početkom kontinuirane francuske nazočnosti u Sjevernoj Americi.  (HINA)

21.07.2008. 21:57:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh