« Glazba
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
KLAVIRSKI PROGRAM

Matea Leko predstavlja Plesove u Lisinskom

Bit će to ujedno i drugačiji pristup klasičnom repertoaru koji će nesumnjivo oduševiti zahtjevniju publiku

Matea Leko
Matea Leko (Menart)
Više o

KD Vatroslav Lisinski

,

klavir

,

Matea Leko

,

Plesovi

Početak travnja u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog donosi zanimljivu premijeru klavirskog programa Plesovi, mlade i šarmantne pijanistice Matee Leko.

Bit će to ujedno i drugačiji pristup klasičnom repertoaru koji će nesumnjivo oduševiti zahtjevniju publiku, a koji ima notu ekskluzivnosti jer će se održati u maloj dvorani za tristo posjetitelja.

Program će donijeti nevjerojatnu proljetnu energiju i vrlo strastven nastup jedne od najboljih hrvatskih pijanistica mlađe generacije. Matea Leko u posljednjih nekoliko godina živi na relaciji Zagreb - Beč - Milano.

Ubraja se medu najtalentiranije mlade  hrvatske pijaniste i već broji preko 200 nastupa na hrvatskim i europskim pozornicama. Glazbeno školovanje započela je u Zagrebu u klasi cijenjene prof. Ivanke Kordić.

Već za vrijeme studija u klasi  prof. Dalibora Cikojevića (2003.-2008.) održala je brojne solističke nastupe  u Hrvatskoj i inozemstvu.

Nakon zagrebačkog studija, nastavila je školovanje u Austriji i Italiji u klasama cijenjenih svjetskih pedagoga:

prof. Noela Floresa i prof. Marialene Fernandes pri Universitaet fuer Musik und darstellende Kunst u Beču te prof. Konstantina Bogina pri Accademia Santa Cecilia u Bergamu pokraj Milana.

 

Prvo inozemno priznanje stiglo je u veljači 2007. kad je pozvana da predstavi  djela hrvatskih skladatelja  na recitalu u Barceloni.

Nakon toga niže uspješne nastupe  na festivalima u  Hrvatskoj, Sloveniji,  Mađarskoj, Austriji, Švedskoj, Italiji  i Izraelu.

Uz brojne solističke nastupe, aktivno se bavi komornom glazbom i odnedavno dijeli europske pozornice s  velikim imenima glazbene scene : Konstantin Bogino (klavir), Alissa Margulis i Yury Revich (violina),  Boris Andrianov i Camille Thomas (cello), Aleksandar Milošev i Peter Langgarten (viola)  te s pjevačima; Daniel Serafin, Lana Kos, Tomislav Lučić, Marko Mimica.

Njezin nastup s Yuryem Revichem u kolovozu 2012. na Glazbenom ljetu u Bohinju  popraćen je stajaćim ovacijama i na zahtjev publike bit će ponovljen na istom festivalu u sezoni 2014.

Studeni 2012. bio je značajan za Mateu Leko zbog uspješnih koncerata na festival  Aurora Chamber music u Švedskoj  gdje je imala čast dijeliti pozornicu sa velikanima klasične glazbe ; Garry Hoffman, Alexander Zemtsov, Peter Donohoe, Alexander Schultz...

 

U prosincu 2012. nastupila je na Vip božićnom koncertu  u HNK,

u društvu hrvatskih izvođača poput Massima, Maye Sar, Dade Topića, Zagrebačkih solista, a u duetu joj se pridružila izvrsna slovenska violinistica Tanja Sonc.

Ovog proljeća održat će nekoliko koncerata u suradnji s austrijskim baritonom Danielom Serafinom, s program "Forbidden and Banned" a nakon bečkog koncerta očekuju ih nastupi u Bratislavi, Berlinu i Tel Avivu.

 

Program Plesovi kojeg će premijerno izvesti 6. travnja nastao je kao rezultat želje da klavirski repertoar u potpunosti ispreplete s njezinom drugom ljubavi - a to je ples. Tako će se na popisu skladbi naći andaluzijski, rumunjski ili francuski plesovi te strastven nastup zbog kojeg inače očarava publiku gdje god se pojavi. Za one znatiželjnije, otkrivamo i neke naslove s repertoara: Bela Bartok „Rumunjski plesovi", F. Parać „Ples barunice", F. Liszt „ Mefisto valcer u f-molu op.70, br.2", E. Granados „Andaluza"...

 

Ulaznice za nastup Matee Leko u prodaji su od petka, 15. ožujka, na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog po cijeni od 70 kn te putem www.ulaznice.hr

 

25.03.2013. 16:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh