« Film
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Mataniću Grand prix u Nizozemskoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Dalibor Matanić

,

Kino Lika

,

Mataniću Grand Prix

Film Kino Lika Dalibora Matanića dobio je Grand prix Matad'or na Filmskom festivalu u Nizozemskoj (Noordelijk FF) na kojemu je od 5. do 9. studenoga prikazano 170 filmova.

Osim nagrade i novčanog iznosa od 10.000 eura, film "Kino Lika" dobio je i nagradu studenata, priopćeno je večeras iz Filmske produkcijske kuće "Kinorama".

Film je, kako navode, hrabra i izazovna, emotivna priču smještena u groteskni svijet neobičnog sela u Lici i klizi između komičnog i tragičnog, vodeći gledatelje ravno u središte, gdje leže najsnažniji osjećaji.

Radnja filma odvija se u izoliranom planinskom selu koje je jedini dom mladoga nogometaša, škrtog seljaka i debele djevojke. Za referendum o ulasku u EU, koji se u selu provodi, junaci ne mare ni najmanje. Njih muče osobni problemi: mlada nogometna zvijezda koja je iz nehata ubila svoju majku ne želi se priključiti bogatom stranom klubu i riskira zbog tog ljubav svog oca, osamljena debela djevojka očajnički želi prijatelja i ljubavnika te će na koncu i jedno i drugo potražiti u svinjcu, a škrti seljak otkrit će da je osamljenost put k istinskoj bijedi.

Film, čiji je festivalski put u 2008. tek počeo, dosad je bio na nekoliko festivala: na Fesivalu "Manaki Brothers" u Makedoniji, na Danima hrvatskog filma u Orašju i na Sarajevo film festivalu te na Filmskom festivalu u Puli, gdje je nagrađen s 2 zlatne arene i debitantskom nagradom za glumicu.

Producent filma je "Kinorama", a koproducenti Hrvatska radio-televizija i produkcija "Porta" iz BiH. "Kino Lika" ovih se dana može pogledati u hrvatskim kinima u distribuciji "Continental filma". (hina/metro-portal)

09.11.2008. 11:20:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh