« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
BUNQ

Mastercard i bunq u borbi protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije

Usluga True Name™ bit će dostupna u 30 europskih zemalja, a korisnicima kartica omogućit će da na kreditnim i debitnim karticama koje izdaje bunq prikažu željeno ime

True Name
True Name (Mastercard)
Više o

Mastercard

,

True Name

,

bunq

Danas, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije (IDAHOBIT), a s ciljem uklanjanja društvene stigmatizacije, Mastercard je najavio širenje usluge True NameTM diljem Europe.

Ova usluga, ranije dostupna samo u SAD-u, omogućava prikaz odabranog imena na platnim karticama, a bit će na raspolaganju korisnicima kartica koje izdaje bunq1 u 30 europskih zemalja, uključujući Hrvatsku.

Transrodnim i nebinarnim osobama ime koje se nalazi na karticama može biti izvor neugode jer ono ne održava ono što uistinu jesu, a zakonska promjena imena može biti dug i naporan pravni postupak. Mastercardova usluga True NameTM osmišljena je kako bi to promijenila te omogućila korisnicima da na svojim karticama prikažu željeno ime, a bunq postaje prvi izdavatelj u Europi koji će implementirati uslugu.

Pristupačnost je danas vitalna za LGBTQIA+ zajednicu. Gotovo jedna trećina (32%) osoba koje su pokazale osobne iskaznice s imenom ili spolom koji se nije podudarao s njihovim izgledom izvijestile su o negativnim iskustvima, poput uznemiravanja, uskraćivanja usluga ili napada.

„U Mastercardu se zalažemo za uključivost, zbog čega smo omogućili korisnicima kartica da prikažu željeno ime, tj. ono koje održava njihov pravi identitet", izjavio je Mark Barnett, predsjednik kompanije Mastercard u Europi. „Ovo usluga omogućit će transrodnim te nebiranim osobama da koriste svoje 'pravo' ime i to sigurno, jednostavno i s ponosom. Ovim putem pozivamo cijeli financijski sektor da primijeni isti standard."

Ali Niknam, izvršni direktor bunqa, je istaknuo: „Jako smo uzbuđeni što smo postali dio povijesti! Mi u bunqu vjerujemo u snagu raznolikosti i pozdravljamo sve dugine boje. Uz uslugu True NameTM pokazujemo kako male promjene mogu imati velik utjecaj na cjelokupnu zajednicu te pomoći osnažiti ljude da budu slobodni i žive svoj život onako kako žele."

17.05.2021. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh