« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
INSPIRIRANI TUNISOM

Masovni prosvjed Egipćana za svrgavanje predsjednika Mubaraka

Tisuće Egipćana tražilo je okončanje 30-godišnje vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka i sukobilo se s policijom tijekom prosvjeda

Fotografija vijesti
Više o

prosvjed

,

Egipat

,

Hosni Mubarak

"Dolje Hosni Mubarak", uzvikivali su prosvjednici u Kairu dok ih je suzavcem i vodenim topovima rastjerivala policija kojoj su uzvraćali gađajući je bocama i kamenjem, prenosi Hina. Neki su prosvjednici policajce lovili sporednim ulicama a snimak agencije Reueters pokazuje i jednog policajca koji se pridružio prosvjednicima. 

U Aleksandriji su prosvjednici poderali sliku 82.godišnjeg Mubraka i jednog od njegovih sinova, Gamala za kojeg mnogi Egipćani vjeruju da se priprema preuzeti predsjednički položaj nakon njegovog oca.

Egipćani se žale na iste teškoće koje su potaknule Tunišane na prosvjede, rast cijena hrane, siromaštvo, nezaposlenost i autoritarnu vladavinu. U Kairu i drugim gradovima je prosvjedovalo 20.000 ili više ljudi. Snage sigurnosti su rekle da je u Kairu privedeno 15 osoba.

Sjedinjene Države zatražile su od svih strana u Egiptu da se suzdrže od nasilja a državna tajnica Hillary Clinton je rekla i da SAD vjeruje da je Mubarakova vlada stabilna i traži načine da ispuni težnje naroda.

"Podržavamo temeljno pravo na izražavanje i okupljanje svih ljudi i tražimo od svih strana da iskažu suzdržanost i suzdrže se od nasilja", rekla je novinarima Hillary Clinton na konferenciji za tisak u Washingtonu. "Naša je procjena da je egipatska vlada stabilna i traži načine da odgovori na legitimne potrebe i interese egipatskog naroda", dodale je.

25.01.2011. 20:39:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh