« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SMANJENJE PRORAČUNA

Masovna pobuna fizičara CERN-a

Smanjenje proračuna CERN-a moglo bi u pitanje dovesi projekt LHC i usporiti istraživanja o nastanku svemira

CERN
CERN (Getty Images)
Više o

CERN

,

Božja čestica

,

LHC

,

Misija London

Stotine zaposlenika i fizičara Europskog središta za nuklearna istraživanja (CERN) u kojemu radi najveći ubrzivač čestica na svijetu, okupile su se u srijedu ispred glavne zgrade te organizacije u blizini Ženeve prosvjedujući protiv smanjenja proračuna koje će "usporiti" njihova istraživanja.

Prosvjed zaposlenika, među kojima su znanstvenici iz cijeloga svijeta, održan je u trenutku dok je u prostorijama organizacije trajala sjednica financijskog odbora CERN-a.

>>Postoji li Božja čestica? 

Direktor CERN-a Rolf Heuer podastro je dvadeseterim državama članicama organizacije nacrt proračuna koji je nakon rasprave skresan za 343 milijuna švicarskih franaka (262 milijun eura) za 2011.-2015., rekao je glasnogovornik CERN-a James Gillies. U srijedu ujutro odbor je bio najavio još veće smanjenje od 450 milijuna švicarskih franaka. Konačni iznos proračuna države članice trebaju odobriti 16. rujna.

Glasnogovornik je istaknuo da CERN čini sve kako ovo smanjenje ne bi bitno utjecalo na rad velikog hadronskog sudarača (LHC), prstena opsega 27 km smještenog na dubini od 100 m pod zemljom, između Francuske i Švicarske, namijenjenog temeljnom istraživanju nastanka svemira.

CERN je zadnjih godina već bio smanjio broj svojih zaposlenika, s 3.000 koliko ih je bilo sredinom 90-ih, na sadašnjih 2.200 ljudi.(hina/metro-portal)


25.08.2010. 23:16:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    26.08.2010. 09:17
    eto, u tome je problem: novac... a tim novcem se moglo prehraniti mnogo ljudi koji su u međuvremenu umrli od gladi :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh