Masna jetra je sve češća bolest
Kombinacija visokokalorične prehrane bogate ugljikohidratima i kronični izostanak vježbanja izazivaju ovaj problem
Nezdrava prehrana i premalo kretanja mogu rezultirati razvojem nealkoholne masne jetre (NAFLD), odnosno bolešću najveće žlijezde u ljudskome tijeku koja nije izazvana prekomjernom konzumacijom alkohola, a pogađa sve više ljudi u zapadnim zemljama.
- Krivac za to je naš životni stil. Kombinacija visokokalorične prehrane bogate ugljikohidratima i kronični izostanak vježbanja, kaže Nicolai Worm, profesor nutritivnih znanosti na fakultetu u Saarbrueckenu. Takva vrsta prehrane organizam opskrbljuje s mnogo 'goriva', koje, ako nema tjelovježbe tijelo ne treba, zbog čega višak kalorija pretvara u mast.
- Ako masno tkivo nije dobro opskrbljeno krvlju, a to je opet pitanje tjelovježbe, gubi sposobnost skladištenja. Zato će tijelo potražiti novo mjesto za spremanje viška masti i naći ga u trbušnoj šupljini. Prvenstveno u jetri, kaže Worm. Ako se ne otkrije na vrijeme, masna jetra može dovesti do dijabetesa tipa 2 ili ciroze.
Ljudi koji se prepoznaju u ovakvom načinu života trebaju otići na liječnički pregled, čak i ako nisu pretili, savjetuje Worm. Znakove masne jetre liječnicima je relativno lako otkriti, no nažalost prerijetko se traže, pojašnjava profesor.
Za NAFLD nema medikamenata i najbolji je lijek promjena prehrane. To znači manje šećera, uključujući fruktozu. To je najvažnije, kaže Worm. Nema sokova, nema 'smoothieja' i što manje hrane bogate škrobom.
Pacijenti bi trebali izbjegavati i rafinirane ugljikohidrate poput bijeloga brašna.
Profesor Worm preporučuje i dulje intervale između obroka, najmanje četiri do pet sati, jer su pacijentima s masnom jetrom razine inzulina nakon jela previsoke. Da bi tu razinu snizio, organizam mora biti bez hrane nekoliko sati, objasnio je.
Novi komentar