« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
PRIPAZITE

Masna hrana opasna je za mozak

Prehrana s visokim udjelom masnoća ne samo da uzrokuje pretilost nego može i uspavati inače aktivne imunosne stanice u mozgu koje počnu uništavati veze između neurona,

Zaboravite na masnu hranu
Zaboravite na masnu hranu (Arhiva)
Više o

mozak

,

masna hrana

,

mikroligije

Mozak nam definitivno treba u punoj snazi cijeloga života, no mi se stalno trudimo nanijeti mu što veću štetu na razne načine - alkoholom i nedostatkom sna na prvom mjestu. No, ako ste čuli za izraz - usalio mu se mozak - i nasmijali se, znajte da nije riječ o šali već o istini.

Naime, masna hrana radi upravo to - uspavljuje inače aktivne imunosne stanice mikroligije u mozgu koje počinju jesti sinapse, veze među neuronima što znatno slabi kognitivne sposobnosti.

No, ako se vratite na niskokaloričnu prehranu koja ne mora nužno istopiti sve naslage masnog tkiva, već za dva mjeseca možete preokrenuti taj stanični proces u mozgu i vratiti kognitivne funkcije na prijašnju razinu.

Glavni problem je u činjenici da masna hrana izaziva kroničnu upalu u organizmu koja onda potiče mikroligije na autoimuni odgovor, što je u ovo slučaju napad na sinapse.

Stoga, ako vam je mila masna hrana ... smanjite malo i pripazite na mozak.

01.12.2015. 13:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh