« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
VELIKA GOSPA

Marijanska svetišta diljem zemlje spremna za dolazak hodočasnika

Blagdan Velike Gospe tisuće vjernika će tradicionalno provesti u molitvi u marijanskim svetištima

Marija Bistrica
Marija Bistrica (Wikipedia)
Više o

hodočašće

,

Marija Bistrica

,

blagdani

,

Schwartzenegger rastava

,

sumerska mitologija

Blagdan Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije, kao najveći katolički blagdan nakon Uskrsa, sutra će se tradicionalno slaviti u marijanskim svetištima diljem zemlje.

U hrvatskome nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici središnje misno slavlje na blagdan Velike Gospe tradicionalno će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji će poslijepodne predvoditi i svečanu euharistiju u zagrebačkom svetištu Majke Božje Remetske u Remetama.

Hodočasnici će i ove godine stići u Sinj na proslavu svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije. Ujutro će iz Gospina svetišta krenuti svečani ophod. Čudotvornu Gospinu sliku okićenu zlatom i dragim k amenjem te brojnim zavjetnim darovima nosit će alkarski momci u starim odorama. Svečani ophod i euharistijsko slavlje predvodit će splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

U aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta svečanu misu će predvoditi đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, a u svetištu Majke Božje Trsatske središnje euharistijsko slavlje sa svečanom procesijom predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Velika Gosp slavi se i u Splitu, u svetištu Gospe od Pojišana, zavjetnom marijanskom svetištu grada Splita. Svečana procesija sa slikom Gospe od Pojišana kreće poslijepodne od splitske katedrale gradskim ulicama do svetišta Gospe od Pojišana, ispred kojega se nastavlja središnje euharistijsko slavlje. Procesiju i misu predvodit će metropolit i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Velika Gospa dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Katolička crkva je to vjerovanje potvrdila kao svoju dogmu. Proglasio ju je papa Pio XII. 1950. godine, a potvrdio Drugi vatikanski koncil. Blagdan se slavi u velikom broju država, a u Hrvatskoj je taj dan državni blagdan.(hina/metro-portal)

14.08.2010. 10:27:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh