« Film
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
BERLINALE

Marija Škaričić uvrštena u europske glumačke nade

Deset mladih europskih glumaca izabrao je stručni ocjenjivački sud među 25 kandidata koje su predložile članice EFP-a

Fotografija vijesti
Više o

Marija Škaričić

,

film Majka asfalta

Europska filmska udruga EFP objavila je u srijedu imena deset europskih glumačkih nada koje će biti predstavljene u posebnom programu Berlinskog filmskog festivala Shooting stars u veljači sljedeće godine, a među njima je i hrvatska glumica Marija Škaričić.

Deset mladih europskih glumaca izabrao je stručni ocjenjivački sud među 25 kandidata koje su predložile članice EFP-a, udruge koja okuplja filmske agencije iz trideset i dvije europske zemlje.

Škaričić je izabrana za svoju ulogu u filmu "Majka asfalta" redatelja Dalibora Matanića, objavio je EFP.

Uz hrvatsku glumicu izabrani su i Britanka Andrea Riseborough za film "Brighton Rock", Albanac Nik Xhelilaj za "The Albanian", Nijemac Alexander Fehling za "Goethe!", Makedonka Nataša Petrović za "As If I Am Not There", Irac Domhnall Gleeson za "True Grit", Šveđanka Alicia Vikander za "Pure", Španjolka Clara Lago za "Bunker", Nizozemka Sylvia Hoeks za "Tirzu", i Danac Pilou Asbaek za "R".

Program Shooting stars, koji podupire Europska unija, održava se 14. godinu zaredom, a na Berlinaleu 2010. na njemu je sudjelovala i hrvatska glumica Zrinka Cvitešić.

EFP (European Film Promotion) je organizacija koja u svijetu promiče europsku kinematografiju, a program Shooting stars jedna je od njezinih inicijativa. Hrvatski audiovizualni centar punopravni je član EFP-a od siječnja 2009.

Da bi konkurirao za ulazak u Shooting stars, mladi glumac mora biti etabliran u svojoj zemlji, dobro govoriti engleski, mora biti nagrađen uglednom nacionalnom nagradom i biti mlađi od 35 godina.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade Shooting Stars programa glumci su poput Daniela Craiga, Daniela Bruehla i Rachel Wiesz. (hina/metro-portal)

15.12.2010. 12:30:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh