« Glazba
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
ZVIJEZDA U NASTANKU

Marija Kuhar Šoša proglašena Mladom glazbenicom godine

Mlada sopranistica se u 2009. podjednako uspješno iskazala na opernoj pozornici i na koncertnome podiju

Marija Kuhar Šoša
Marija Kuhar Šoša (Damir Krajač/Cropix)
Više o

Marija Kuhar Šoša

,

Mladi glazbenik godine

Nova miljenica zagrebačke operne publike, sopranistica Marija Kuhar Šoša dobitnica je nagrade "Mladi glazbenik godine", objavile su danas Zagrebačka filharmonija i Hrvatska poštanska banka.

Prosudbeno povjerenstvo pod predsjedanjem dekana Muzičke akademije u Zagrebu Mladena Janjanina ocijenilo je kako se u 2009. godini sopranistica Marija Kuhar Šoša podjednako uspješno iskazala na opernoj pozornici i na koncertnome podiju, da je pjevačica respektabilne umjetničke sadašnjosti te da - po svemu sudeći - njezino vrijeme tek dolazi.

Na matičnoj sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu ostvarila je nekoliko upečatljivih uloga lirsko-koloraturnoga repertoara ("Krabuljni ples", "Carmen", "Razgovori karmelićanki" i "Pepeljuga"). Tako je u lipnju za sjajnu kreaciju Nannette u Verdijevu "Falstaffu" zasluženo ovjenčana uglednom strukovnom nagradom koja nosi ime legendarne Marijane Radev.

Iznimnu pozornost operne publike i glazbenih kritičara ta "profinjena umjetnica podjednako plijeni svojom glazbenom sugestivnošću i scenskom uvjerljivošću", navodi se u obrazloženju te dodaje kako Mariju Kuhar Šoša odlikuje lijep glas i iznimna umjetnička studioznost.

Marija Kuhar Šoša (Žminj, 1982.) diplomirala je 2006. glazbenu kulturu i pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Lidije Horvat-Dunjko. Dobitnica je mnogih nagrada na državnim natjecanjima studenata pjevanja. (hina/metro-portal)

29.12.2009. 17:21:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh