« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
REINKARNACIJA

Marija Antoaneta predana estetskom kirurgu

Francuski dizajner Jean-Charles de Castelbajac pokušao je reinkarnirati Mariju-Antoanetu u ženu 21. stoljeća

Marija Antoaneta
Marija Antoaneta (Wikipedia)
Više o

marija antoaneta

,

estetska kirurgija

,

reinkarnacija

,

nova sezona

Poznati francuski modni kreator Jean-Charles de Castelbajac odlučio je angažirati renomiranog estetskog kirurga dr. Marca Divarisa da, na temelju slika francuske kraljice Marije-Antoanete napravi tri odljeva njezine biste, vodeći pritom računa o tomu da svaki model u gipsu odgovara njegovu viđenju francuskoga, američkog ili ruskog tipa ženske ljepote.

Tri su biste giljotinirane francuske kraljice izložene ovog vikenda u jednoj pariškoj galeriji u sklopu izložbe "Tiranija ljepote". Izloženi modeli izrađeni su u bijelome gipsu, a za vlasulje i "šminku" pobrinuli su se najpoznatiji svjetski vizažisti. "Cijeli je projekt trajao tri mjeseca", rekao je Castelbajac.

U francuskoj verziji viđenja Marije-Antoanete prepoznaju se crte lica jedne Austrijanke (njezina majka, carica Marija-Terezija bila je Austrijanka). Nema podbratka, obrazi su lagano udubljeni, a oči jedva našminkane. Nos i usne netaknuti su, po uzoru na sliku. "Ova je verzija najbliža originalu", kazao je ekscentrični dizajner.

Američka verzija francuske kraljice drukčija je. Nos je pravilniji i kraći, usne punije, obrazi lagano podignuti, a u ruskoj opciji kraljica je gotovo neprepoznatljiva - obrazi su pretjerano naglašeni, a usne još punije od onih u američkoj varijanti.

Castelbajac smatra da je kraljica Marija-Antoaneta bila utjelovljenje francuske sofisticiranosti. Priznao je da se neizmjerno zabavljao nastojeći reinkarnirati je u ženu 21. stoljeća. "Ona je bila neka vrsta današnje Anne Wintour (poznate urednice američkog izdanja Voguea). Poput nje, Marija-Antoaneta bila je žena puna talenata i osjećaja za modu. Ovaj projekt omogućio mi je preispitivanje današnjeg poimanja ljepote, njezine tiranije i svojevrsnog diktata koji nameće", objasnio je Castelbajac.(hina/metro-portal)

12.09.2010. 13:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh