« Ekosfera
objavljeno prije 3 mjeseca i 7 dana
COOL

MarGnet pretvara morski otpad u biodizel

Inovativno je što u ovom procesu morski otpad ne treba čistiti od bioloških komponenti, a zbog učinkovitiosti i ISO standarda - u goriva se dodaju aditivi

EU podržala ideju
EU podržala ideju (Arhiva)
Više o

biodizel

,

MarGnet

,

morski otpad

Plastični otpad u morima ove je godine izbio u prvi plan kada je riječ o zaštiti okoliša. Rješenja ima. Jedno od njih zajednički su ponudili znanstvenici iz Hrvatske i Italije. Razvili su model u kojem se morski otpad pretvara u bio dizel. Projekt MarGnet, vrijedan 600 tisuća eura, koji se većinom financira iz europskog fonda - provodi se na Lošinju.

Zbog povećanog turizma, količina morskog otpada svako ljeto raste za čak 40 posto. Ovo je protitotip uređaja koji se ekološki obračunava s plastikom iz mora. Prema riječima direktorice edukacijskih programa u Institutu Plavi svijet i voditeljice projekta MarGnet Jelene Baste - uređaj je spreman za demonstraciju široj javnosti koja će se organizirati u svibnju u Veneciji i na Lošinju u rujnu.

Inovativno je što u ovom procesu morski otpad ne treba čistiti od bioloških komponenti, a zbog učinkovitiosti i ISO standarda - u goriva se dodaju aditivi. Prototip radi na principu pirolize na niskim temperaturama koja topi plastiku - i razgrađuje je u goriva.

Od 100 kilograma otpada dobije se 20 do 30 litara bio dizela. Uvjet za to je pravi pogon, a prototip je preteča. Uoči demonstracije počet će mapiranje morskog dna akustičnim uređajima.

Svaki predmet na morskom dnu odašilje svoje valove po kojima se zna oblik i točna lokacija otpada, kaže Dražen Lizačić iz Plavog svijeta koji je već organizirao prikupljanje otpada u trima lošinjskim uvalama. U nove akcije uključit će i turiste.

Podsjetimo, europska pravila nalažu da se do 2035. reciklira dvije trećine otpada, a u Hrvatskoj je to zasad tek četvrtina.

29.12.2019. 12:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh