« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NOVA VELESILA?

Mapa stara 400 godina prikazuje Kinu kao centar svijeta

Karta ujedno predstavlja prvu poveznicu između Istoka i Zapada

(Wikipedia)
Više o

Kina

,

Matteo Ricci

,

mapa svijeta

Rijetka mapa svijeta koja Floridu opisuje kao "zemlju cvijeća", a Kinu stavlja u centar svijeta, svečano je predstavljena u Washingtonu.

Nacrtao ju je Talijan Matteo Ricci prije gotovo 400 godina, točnije 1602. Ricci je poznat po približavanju zapadne civilizacije Kinezima, a kartu je izradio na osobni zahtjev cara Wanlija.

Prikazao je i opisao različite krajeve pa je tako uz Afriku dodao komentar da posjeduje najviša brda i najduže rijeke, a Sjevernu Ameriku posebno je istaknuo po bizonima, divljim konjima i regiji "Ka-na-ta".

Njegova mapa je tijekom godina zaradila nadimak "Nemoguć, crn tulipan kartografije" pošto ju je bilo jako teško pronaći. U listopadu prošle godine kupio ju je James Ford Bell Trust za milijun dolara čime je postala druga po redu najskuplja karta svijeta.

"Mapa simbolizira prvu poveznicu između Istoka i Zapada. Zanimljivo je kako je želja za napretkom i razmjenom resursa dovela do pronalaženja novih tržišta i razvoja civilizacija", rekao je novi vlasnik Riccijeve mape.

12.01.2010. 21:51:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh