« Fun
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
GEEKY

Mandometar u borbi protiv debljine

Tanjur koji s vama razgovara i predlaže vam da jedete manje može pomoći u mršavljenju

Mandometar će vas uvjeriti da jedete sporije
Više o

zdrava hrana

,

brza hrana

,

mandometar

,

brzina jedenja

Šveđani nisu baš nacija poznata po pretilosti, no svejedno su se znanstvenici s poznatog Karolinska instituta potrudili pronaći rješenje za uravnoteženiju prehranu. Mandometer je tanjur koji razgovara s vlasnikom i preporučuje kojom brzinom bi trebalo jesti kako bi sve bilo u redu.

Radi se o tanjuru koji je, naravno, kompjutoriziran, povezan je s bazom koja je zapravo vaga i čija je zadaća odlučiti kojom brzinom treba isprazniti tanjur. Štoviše, na ekranu se vidi graf kojim biste trebali smazati ponuđeno.

Najzabavniji dio dolazi ako ste gladni kao vuk i počnete jesti prevelikom brzinom. Tanjur u tom slučaju progovara i objašnjava vam kako jedete prebrzo i moli vas da usporite. Ideja znanstvenog tima bila je da bi pretili ljudi na taj način mogli smanjiti ukupan unos kalorija, jedući manje hrane sporije nego inače.

Podršku projektu dala je i dječja bolnica Bristol Royal Hospital koja je ispitivala ovaj neobičan tanjur godinu i pol dana, zaključivši da je to vrlo učinkovito sredstvo u borbi protiv pretilosti kod djece i tinejdžera.

28.11.2011. 18:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh