« Nogomet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
IPO

Manchester United izlazi na singapursku burzu

Jedan od najvećih klubova na svijetu izlazi s javnom ponudom svojih dionica u potrazi za milijardu dolara

ManU na burzi
Više o

dionice

,

Manchester United

,

burza u Singapuru

Engleski prvoligaš Manchester United planira izaći na singapursku burzu kako bi emisijom dionica sakupio milijardu dolara u toj regiji gdje engleski klubovi imaju dosta navijač, prenosi Hina.

Predstavnici engleskog nogometnog prvaka sastali su se s predstavnicima Burze Singapur nedavno dok su predstavnici obitelji Glazer, vlasnici kluba, imali sastanak sa singapurskim bankarima, piše singapurski dnevnik "Straits Times". Mnogi smatraju da se radi o potezu kojim se prodao klub, no američka obitelj Glazer, koja je 2005. kupila klub, odbacuje te tvrdnje.

Kada su Glazeri 2005. kupili Manchester United, klub je tada povučen s londonske burze gdje je bio 11 godina.

Uvođenje kluba na singapursku burzu koja će donijeti trećinu kapitala kluba planirana je za zadnji trimestar 2011., objavila je agencija Dow Jones Newswires.

Ako ta operacija omogući milijardu dolara kako je planirano, vrijednost kluba će tada iznositi tri milijarde dolara što je znatno više od uobičajenih procjena.

Časopis "Forbes" je početkom 2011. ocijenio Manchester United najisplativijim nogometnim klubom te godine, dodijelivši mu tržišnu vrijednost od 1,86 milijardi dolara.

Analitičari smatraju da se ova operacija u Singapuru zasniva na dvije stvari: na likvidnosti azijskog tržišta i na ogromnoj popularnosti kluba u toj regiji.

"Više od pola njihovih navijača je u Aziji", izjavio je ekonomist Song Seng Wun. "Mnogi od njih si mogu priuštiti kupnju dionica kluba, a oni mlađi mogu nagovoriti roditelje da im to učine".

Manchester United je zadnjih godina vrlo uspješan klub, ali i vrlo zadužen i njegov se dug procjenjuje na pola milijarde funti.

17.08.2011. 11:02:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh