« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
IZJAŠNJAVANJE

Maltežani na referendumu o ozakonjivanju razvoda

Četiri stotine tisuća stanovnika tog malenog otoka pozvano je na izjašnjavanje o mogućnosti službene legalizacije razvoda braka nakon četiri godine razdvojenog života bračnog para

Maltežani su danas na referendumu o ozakonjivanju razvoda
Maltežani su danas na referendumu o ozakonjivanju razvoda (Shutterstock)
Više o

referendum

,

Malta

,

brak

,

razvod

Stanovnici Malte, jedine europske zemlje u kojoj razvod službeno ne postoji, danas glasuju na referendumu o njegovoj eventualnoj legalizaciji, javljaju agencije uključujući i Hinu.

Četiri stotine tisuća stanovnika tog malenog otoka pozvano je na izjašnjavanje o mogućnosti službene legalizacije razvoda braka nakon četiri godine razdvojenog života bračnog para.

Prijedlog, koji je na veliko iznenađenje prošle godine u parlamentu iznio zastupnik vladajuće koalicije desnog centra, temeljen je na irskom modelu zakona o razvodu braka. Premijer Lawrence Gonzi snažno se protivi razvodu, ali s obzirom na to da njegova koalicija ima samo jedan glas više u parlamentu, odlučio je to pitanje dati na referendum.

Čelnik oporbe Joseph Muscat kaže da se snažno zalaže za legalizaciju razvoda, makar bio i "posljednji čovjek na otoku za to".

"Ovo je prigoda da ljudima čiji se brak raspao damo prigodu da mogu krenuti ispočetka. Tim ljudima moramo pomoći, ali moramo i pomoći parovima da se bolje pripreme za brak kako takvih situacija bilo što manje", rekao je Muscat.

Referendum će imati savjetodavnu vrijednost, a njegovo pitanje glasi: "Jeste li spremni ponuditi mogućnost razvoda bračnim parovima koji su razdvojeni četiri godine, koji nemaju realnih izgleda za pomirenje, te je osigurana dobrobit njihove djece?" U slučaju da većina glasuje potvrdno, parlament će raspravljati o tome da prijedlog pretoči u zakon.

Na Malti katolici čine 95 posto stanovništva te na jedan četvorni kilometar dolazi gotovo po jedna crkva. Jedna je to od dviju zemalja na svijetu gdje je razvod zabranjen, na što se zadovoljno osvrnuo papa Benedikt XVI. prigodom posjeta otoku prošlog travnja. Druga su Filipini. Ankete pokazuju da bi rezultat mogao biti tijesan, a rezultati se očekuju u nedjelju.

28.05.2011. 14:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh