« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
TALENTIRANI BRITANAC

Maloljetniku povjerena dirigentska palica simfonijskog orkestra

POGLEDAJTE VIDEO - Kao skladatelj Prior potpisuje već više od 40 djela, uključujući simfonije, opere i jedan rekvijem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (You Tube)
Više o

Alexander Prior

,

dirigent

Sedamanestogodišnji Britanac Alexander Prior, koji ne voli kada ga nazivaju glazbenim čudom, izabran je za pomoćnog ravnatelja Simfonijskog orkestra u Seattleu, prenijeli su mediji.

Prioru je to prvo profesionalno imenovanje, iako je kao ravnatelj debitirao pred Nacionalnim simfonijskim orkestrom u Barbicanu u ožujku 2009., a okušao se i s nekoliko velikih orkestara u Europi.

Rođen u Britaniji, Prior je zapravo pra-pra-praunuk slavnog ruskog glumca i kazališnog redatelja Konstantina Stanislavskog. Glasovir je počeo učiti s tri godine, a skladati s osam i upravo je završio četvrtu godinu studija na Konzervatoriju u Sankt Peterburgu.

Za pomoćnog ravnatelja gostujućih dirigenata u Seattleu izabran je za razdoblje od siječnja do srpnja 2010.

Kao skladatelj Prior potpisuje više od 40 djela, uključujući simfonije, opere i jedan rekvijem. Godine 2008., u Moskvi je bila održana premijera njegova baleta "Mowgli", po predlošku "Knjige o džungli" Rudyarda Kiplinga.

Međutim, ne dijele svi oduševljenje mladim glazbenikom, pa tako Tom Service, glazbeni kritičar britanskog Guardiana piše "Moramo oprostiti mladome ravnatelju njegove pompozne ideje, ali ne odraste li ubrzo, može završiti samo kao još jedno čudo od djeteta".

11.01.2010. 11:37:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh