« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
EU

Malim koracima naprijed

Predsjednici država i vlada 27 članica EU-a tražili su put izlaska iz krize nakon Brexita. Dogovorili su plan malih koraka za napredak Unije. Pitanje izbjeglica ostalo je neriješeno

Summit u Bratislavi pokazao je - nejedinstvo unutar EU
Summit u Bratislavi pokazao je - nejedinstvo unutar EU (Twitter)
Više o

EU

,

Angela Merkel

,

budućnost

,

Francois Hollande

,

Brexit

,

summit u Bratislavi

Sigurnost, blagostanje i budućnost mladeži - to su ključne riječi poruke iz Bratislave. Cijeli dan su šefovi država i vlada 27 članica EU-a - bez Velike Britanije - raspravljali u starom dvorcu iznad grada o tomu može li se Europu spasiti i kako. Za dodatnu inspiraciju se pobrinula popodnevna vožnja parobrodom po Dunavu, koja je zacijelo pomogla da se malo popravi depresivno ozračje. "To je bio najljepši dio susreta", izjavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Na kraju su se svi složili oko vremenskog plana kako bi stvari trebale ići dalje. A čini se da su sporna pitanja ostavljena po strani da bi se moglo krenuti sa sljedećim susretima na razini šefova: početkom godine na Malti, krajem ožujka u Rimu o 60. obljetnici Rimskih ugovora. Ali, Angela Merkel bi tada htjela imati konkretne rezultate, kako ona naglašava.

Njemačko-francuski motor

Angela Merkel i Francois Hollande su zajedno održali konferenciju za novinare, što je bio jedini stvarni uspjeh inače slabašnog summita. Savezna kancelarka je posljednjih tjedana sve učinila kako bi ponovo pokrenula glasoviti njemačko-francuski motor u Europskoj uniji. Prije susreta je razgovarala sa svim članicama EU-a, osobito s istočnim. A s francuskim predsjednikom se u zadnjih nekoliko tjedana susrela čak četiri puta. Budućnost EU-a ovisi, izgleda, o suradnji ovih dviju velikih zemalja.

"Moramo razviti novu perspektivu za Europu", kaže Francois Hollande. A Angela Merkel govori o radnim mjestima budućnosti, poticanju start-up-poduzeća, šansama za mladež. I onda naglašava "duh Bratislave". On počiva na suradnji, kompromisima, solidarnosti i zajedničkim vrijednostima. Birače, međutim, zanima prije svega kako se Europa odražava na njihovu svakodnevicu.

Francuski predsjednik je spomenuo jedan od neposrednih ciljeva: "Svi su se složili da EU mora pokazati da može štititi svoje vanjske granice", kaže Hollande. Bugarska će kao prva dobiti potporu od 160 milijuna eura i europsko osoblje, kako bi bolje osigurala granicu prema Turskoj i Grčkoj.

Težište njemačko-francuskih planova je, ipak, na unutarnjoj sigurnosti, osobito u borbi protiv terorizma i obrambenoj suradnji. Pariz i Berlin žele uspostaviti glavno zapovjedništvo za zajedničke vojne misije kao i uštede kroz zajedničku nabavu vojne opreme i oružja te jačanje vlastitih proizvođača vojne opreme i oružja. Tko se želi priključiti toj posebnoj suradnji, dobro je došao, dodao je Francois Hollande.

Nema opće harmonije

Domaćin susreta Robert Fico na kraju susreta je djelovao pomirljivo - iako je slovački premijer član Višegradske skupine koja se već mjesecima potpuno protivi politici EU-a prema izbjeglicama. "Važno je da pokažemo volju 27 zemalja da nastavimo ovaj jedinstveni projekt (EU-a). (...) On nije perfektan, ali imamo sigurnost i stabilnost."

Nezadovoljan je bio i talijanski premijer Matteo Renzi. Iako su Merkel i Hollande posjetili Italiju kako bi ga podržali u ovim teškim vremenima, on nije htio skupa s njima izaći pred novinare. Nije htio glumiti harmoniju, kad nije oko svega postojala suglasnost. Renzi smatra da je Italija ostavljena da se sama bori s teretom izbjeglica. I on se i dalje bori protiv politike štednje. "EU mora brže ići naprijed ili će se suočiti s velikim problemima", zaključio je Renzi nakon susreta.No bilo je i drukčijih mišljenja.

Mađarski premijer Viktor Orban nakon susreta je izjavio da je summit doživio neuspjeh jer nije uspjelo "promijeniti politiku Bruxellesa o useljavanju". On kod kuće provodi promidžbenu kampanju za referendum protiv primanja izbjeglica. A svojim europskim kolegama je podastro papir u kojem članice Višegradske skupine predlažu "fleksibilnu solidarnost". To znači da bi jedna zemlja, koja ne želi primati izbjeglice, trebala više učiniti za zaštitu vanjskih granica EU-a. Savezna kancelarka je rekla da je to jedan mogući put da se dođe do rezultata.

Brexit sporedna stvar

Izlazak Velike Britanije iz EU-a bio je razlog summita, ali o njemu se govorilo tek na rubu. Predsjednik Europskog vijeća Tusk potvrdio je zajedničku liniju: neće biti pripremnih pregovora prije stvarnih pregovora o izlasku Velike Britanije. On očekuje da će britanska premijerka Theresa May početkom iduće godine otvoriti postupak napuštanja Unije prema članku 50 Ugovora EU-a. "Naš cilj je da budući odnosi budu što prisniji", ali neće biti uzimanja samo stvari koje se nekom sviđaju, poručio je Tusk. Ali, do kraja tih pregovora Velika Britanija ostaje članica EU-a. I već na sljedećem redovitom susretu u listopadu britanska premijerka May će sudjelovati na summitu.

Piše: Barbara Wesel/DW
18.09.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh