« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
čudo od djeteta

Mali Englez prozvan novim Mozartom

POGLEDAJTE VIDEO - desetogodišnji Shane uskoro bi mogao steći svjetsku slavu

(Corbis)
Više o

pijanist

,

Wolfgang Amadeus Mozart

,

klavir

,

Shane Thomas

Desetogodišnji Shane Thomas vježba samo četiri sata tjedno, ali izvrsno svira i sklada klasične kompozicije u glavi. Prvi je put sjeo za klavir kad je imao sedam godina i gotovo je istog trena znao svirati po sluhu. Formalne satove klavira pohađa tek četiri mjeseca.

„Kad sam imao tri godine, rekao sam tati da znam svirati, ali nitko me nije shvaćao ozbiljno. U školi slušam učiteljicu i obavljam zadatke dok skladam glazbu u svojoj glavi. Zapamtim melodije i odsviram ih na klaviru kad dođem kući, a tata me snima. Obožavam svirati klavir. Kad odrastem, želim biti kompozitor. Nemam omiljeni stil jer su mi svi dragi. Sviram s lakoćom i nisam nervozan pred publikom, koliko god velika bila.", Shane kaže za Telegraph.

Shaneov učitelj klavira Richard Goffin-Lecar uspoređuje ga s Wolfgangom Amadeusom Mozartom, koji je u 18. stoljeću u Salzburgu bio poznat kao glazbeno čudo od djeteta da bi danas postao jednim od najpoznatijih klasičnih skladatelja svih vremena.

Richard kaže: „Shane je jedinstven, daje novo značenje riječi darovit. Mnogi misle da je pretenciozno uspoređivati ga s Mozartom, ali siguran sam da bi promijenili mišljenje da ga čuju kako svira. Zapravo ga ne podučavam nego ga samo usmjerim, a onda sjednem i gledam. Tehnički je fenomenalan."

Shane živi u Wokingu u Surrreyu s ocem Claytonom, četverogodišnjim bratom Ashleyem i trogodišnjom sestrom Chanelle. Roditelji su mu rastavljeni.

„Sa sedam godina dobio je prve klavijature i u roku od jednog dana znao je svirati s obje ruke. Bili su praznici i odmah je znao odsvirati neke poznate božićne pjesme. Za nekoliko tjedana znao je svirati najrazličitiju kompleksnu glazbu. Četiri mjeseca kasnije u Manchesteru je nastupio pred 2.000 ljudi.", kaže Shaneov otac.

Gospodin Thomas žali se na nedostatak novca, ali sanja o tome da Shanea pošalje u prestižnu školu. „Samohrani sam otac i borim se cijelo vrijeme, ali imam izrazito nadareno dijete. Nemam sredstava, ali moram naći načina da mu priuštim najbolje profesore. Također ga želim odvesti na studijsko snimanje." Nicolas Chisholm, ravnatelj svjetski poznate glazbene škole Yehudi Menuhin Music School iz Surreya, slaže se da Shane treba najbolje vodstvo u razvitku svog talenta.

09.10.2009. 11:28:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh