« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
oštra kazna

Malezijku će šibati poslije Ramazana

Manekenka Kartika Sari Dewi Sukarno osuđena je na šest udaraca šibom jer je pila pivo

(Getty Images)
Više o

Malezija

,

ramazan

,

šibanje

,

Kartika Sari Dewi Sukarno

,

Najib Razak

Zbog islamskog zakona koji zabranjuje konzumaciju alkohola Kartika je osuđena na šibanje po goloj stražnjici a mora i platiti kaznu od 1400 dolara.

Poznata malezijska manekenka trebala je čekati izvršenje kazne u zatvoru ali vlasti su je u posljednji čas odlučile vratiti kući. Kazna ipak nije poništena već je samo odgođena nakon blagdana Ramazana.

Sama Kartika, inače majka dvoje djece, nije se žalila na presudu jer poštuje zakon. Nakon presude je samo zatražila da je išibaju javno, a kad je to odbijeno, da novinari imaju pravo pristupa izvršenju kazne u zatvoru, što je također odbijeno.

Šiba od ratana kojom bi trebala biti izvršena kazna ostavlja trajne tragove na tijelu, a zbog čvrstine odmah izaziva pucanje kože i krvarenje. Šibanje nadgledaju dva zatvorska službenika, ali i liječnik kako bi mogao pravodobno reagirati. Budući da je riječ o ženi, kaznit će je manjom i lakšom šibom.

Malezijske vlasti ne odustaju od provođenja kazne iako je slučaj naišao na ozbiljne kritike mnogih međunarodnih organizacija, uključujući i Amnesty International, koje tvrde da je kazna preoštra.

Malezijski premijer Najib Razak manekenki je predložio da uloži priziv na presudu ali i napomenuo da se ne može uplitati u islamski zakon.

Malezija se smatrala umjerenom muslimanskom zemljom i pitanje je kako će se ovaj slučaj odraziti na međunarodnu sliku te države.

25.08.2009. 13:15:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh