« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine
ZGODNO

Malene ptice mogle bi biti spas za ugrožene afričke nosoroge

Crni afrički nosorozi iznimno su ugrožena vrsta i širom Afrike ih je u 2018. godini bilo tek 5630 jedinki, prema Međunarodnom udruženju za zaštitu prirode

Crni nosorozi su ugroženi
Crni nosorozi su ugroženi (Arhiva)
Više o

afrički nosorog

Malene ptičice crvenoga kljuna koje se vole odmarati na nosorozima mogle bi pomoći u spašavanju ugroženih afričkih životinja od krivolovaca, pokazala je američko-australska studija.

Nakon što su pratili u divljini crne nosoroge gotovo dvije godine znanstvenici su zaključili da crvenokljuni govedari "mogu djelovati kao prva linija obrane protiv krivolovaca jer se ponašaju poput stražara koji upozoravaju na potencijalnu opasnost", prema radu objavljenom u časopisu Current Biology.

- Crni nosorozi slijepi su poput šišmiša. U pravim uvjetima krivolovac im se može približiti uz vjetar na pet metara, a da oni to ne primijete - kaže znanstvenik Roan Plotz s australskog sveučilišta Victoria koji je sudjelovao u istraživanju.

Nosorozi, koje su u južnoafričkom parku Hluhluwe-iMfolozi, promatrali znanstvenici "mnogo su bolje predosjećali opasnost i uspješnije izbjegavali ljude" kad su im na leđima bile ptice koje bi se oglasile čim bi otkrile da im se netko približava. Čak i kad bi se znanstvenici uspjeli približiti nosorogu "oni s govedarima na leđima, otkrili su da im se čovjek približava u sto posto slučajeva na prosječnoj udaljenosti od 61 metra što je četverostruko veća udaljenost u odnosu na slučajeve kad nosorozi nisu imali pomoć ptica", navodi se u radu.

Crni afrički nosorozi iznimno su ugrožena vrsta i širom Afrike ih je u 2018. bilo tek 5630 jedinki, prema Međunarodnom udruženju za zaštitu prirode.

- Naseljavanje ptica govedara, čiji se broj također smanjio, predstavljalo bi veliku dobrobit za nosoroge koji bi mnogo ranije mogli otkriti približavanje krivolovaca i tako izbjeći da ih otkriju - kaže Plotz

12.04.2020. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    12.04.2020. 22:54
    nosorozi su na rubu izumiranja
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh