« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca

Mala škola zdravog života - 6. tjedan

Kako miješati vježbe da se učinkovito razbije dosadna rutina treninga

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Joseph Puhy)
Više o

zdrav život

,

vježbe za mršavljenje

,

mala škola zdravog života

Koja je tajna pridržavanja plana vježbanja? Odgovor je vrlo jednostavan: miješajte vježbe! Kako biste bili u mogućnosti držati se dnevnog rasporeda, vaše vježbanje mora biti zabavno i trebate uživati u njemu, barem veći dio vremena. Prema tome, najbolje je iskoristiti prednosti raznih usluga koje ima vaš fitness - isprobajte ih sve.

Sve dok je zabavno i izvlači vas iz vaše dnevne sobe, dobro je. „Ako stalno radite iste vježbe, ne samo da će vam dosaditi nego će se i vaše tijelo priviknuti na njih," kaže Jillian Michaels, „Nakon nekog vremena, bez obzira što radili, vaše će vježbanje prestati davati rezultate."

Jillian objašnjava da naša tijela imaju prirodnu tendenciju održavanja postojećeg stanja, takozvanu homeostazu.

„Ako niste vježbali neko vrijeme i pokušate napraviti desetak sklekova, slijedeći ćete dan imati upalu mišića, no ako ih počnete raditi svaki dan, nećete osjetiti ništa". Vaši će mišići ojačati i biti dovoljno snažni kako bi pretrpjeli stres od sklekova. Ako želite napredak, morate se stalno gurati naprijed.

„Miješajte svoje dnevne vježbe kako biste natjerali tijelo da se zapita što se mijenja, vježbe, težine koje podižete ili nešto treće. Kako biste promijenili svoje tijelo na način na koji želite, morate ga stalno stimulirati novostima", savjetuje Jillian.

Vježba tjedna

Penjanje na planinu

Postavite se u pozu daske, noge neka budu razdvojene u širini kukova. Savinite koljena i skočite, tako da vaše desno bedro dođe ispod desne strane vašeg torza, a lijeva noga iza vas, i izdignite stražnjicu u zrak.

Brzo skočite i zamijenite noge. Pokušajte ponavljati vježbu tijekom jedne minute, što više puta možete.

Tri savjeta Jillian Michaels

Kružno vježbanje

To je sjajan način za promjenu rutine. Miješate razne vježbe, trening snage i kardio tijekom svojeg dnevnog treninga i obratite pažnju da vam puls bude na visokim razinama tijekom cijelog treninga.

30-dnevno brušenje

Na Jillianinom DVD-u prikazana su tri različita 20-minutna treninga, prema njenom 3-2-1 programu: 3 minute vježbi snage, 2 minute kardio treninga i 1 minuta vježbi za trbuh. Izmješajte vježbe i oduševit će vas rezultati.

Vježbe snage

Kako biste vježbe snage učinili zanimljivijima, možete kombinirati različite utege i broj ponavljanja. Usredotočite se na teške utege tijekom jednog tjedna, radite 4 do 8 ponavljanja, a slijedeći tjedan smanjite težinu i radite 10 do 15 ponavljanja.

Piše: Petra Axlund
25.03.2009. 12:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh