« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
TINA JESENKOVIĆ

Mala škola šminkanja - 4. korak - puder

Kako se nanosi puder i što sve o njemu treba znati pročitajte u 4. nastavku naše male škole šminkanja

Fotografija vijesti
Više o

škola šminkanja

,

Tina Jesenković

,

mala škola šminkanja

,

kako koristiti puder

,

puder

Jedan od prvih make up proizvoda je puder.  Još od vremena rimske carice Popeje koja je, nakon kupke u magarećem mlijeku, cijelo tijelo prekrivala puderom, preko kraljice Elizabete, u čije se vrijeme koristio borax,  da bi koža bila što svjetlija, pa sve do Helene Rubinstein, koja je početkom dvadesetog stoljeća počela proizvoditi puder kakav danas poznajemo, puder je bio osnova svake šminke.

U ta davna vremena puder je postojao samo u prahu i uglavnom u jednoj, vrlo svijetloj, skoro bijeloj boji. Osim u prahu, danas puder može biti u kamenu te u raznim  nijansama prilagođenim  svim tonovima kože.

Puder u prahu najbolji je za stabiliziranje tena. Budući da prah uopće nema masnih sastojaka, čestice će se lijepo smjestiti na ten, koji će tako biti postojan te se neće sjajiti. Aplicirati ga možete velikim okruglim kistom meke dlake, ili spužvicom od velura (na poslu zvana „pufna").

Ovisno o aplikatoru dobiti ćete različit završni izgled. Ako puder aplicirate kistom, dobit ćete vrlo prirodan izgled. Ako pak želite da vam ten traje dulje, ili želite malo teži, na primjer večernji izgled, aplicirajte puder pufnom. U svakom slučaju, pazite na količinu proizvoda. Kad uzimate puder uvijek najprije otresite višak proizvoda da ne biste dobili brašnjav izgled.

Puder u prahu ispod oka pomoći će uhvatiti sjenilo ili maskaru, ako se rasipa dok šminkate oči. Kad ste gotovi puder lagano otresite kistom.

Koristite li sjenila i rumenila u prahu, prethodna lagana aplikacija pudera najbolji je način da sjenilo ili rumenilo lakše razvučete.

Puder u kamenu odličan je i spretan proizvod za brze popravke šminke tijekom dana. Kad se  zasjajite, samo lagano pređite puderom u kamenu kako biste opet dobili mat izgled.

Ako imate dosta  masnu kožu bolji izbor od pudera u kamenu su puder papirići.  Samo ih prislonite na područje koje se sjaji i oni će pokupiti masnoću ne gomilajući puder.

Puder u kamenu također može poslužiti i kao lagana alternativa tenu. Kada ne želite stavljati ten pređite cijelo lice puderom u kamenu i on će lagano  tonirati vašu kožu i prekriti sjaj.

Što se tiče boje pudera najbolja je opcija translucent puder. Ta boja neće promijeniti boju vašeg tena.

Nemojte koristiti tamnije nijanse pudera preko cijelog lica ako imate osjećaj da ste blijedi i da vašem licu treba „topline". Za to koristimo bronzere i rumenila, a o tome sljedeći put.

Tina Jesenković završila je Make up Design u Westminister Collegeu u Londonu 1996. U Londonu radi kao Make up artist na nekoliko reklama i kratkih filmova. Tri je godine radi za Bobbi Brown i vodi njihov Make up Studio u Harrodsu i razne make up radionice i tečajeve. Radila je na nekoliko London Fashion Week i Mobo Awards te nekoliko kazališnih predstava. Paralelno radi i u Hrvatskoj na reklamama i filmovima kao što su: 3 Muškarca Melite Zganjer, Crna kronika ili Dan žena, Ne dao bog većeg zla, Ispod crte, Snivaj zlato moje, Neke druge priče te na kratkim filmovima Tri ljubavne priče, Pod vedrim nebom, Bastion, Planktoni i serijma Bumerang, Cimmer fraj, Operacija Kajman, Dome slatki dome i Odmori se zaslužio si. Godine 2009. otvara Kimijan Beauty & Make up Studio gdje se održava Mala škola šminkanja srijedom i petkom od 18. sati. Tinu Jesenković možete kontaktirati na mob: 091 33 66 611


Piše: Tina Jesenković
19.02.2011. 15:34:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh