« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
život u harmoniji

Mala škola Feng Shuija - drugi dio

Što je pet elemenata Feng Shuija i koje su njihove karakteristike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Feng shui

,

škola Feng Shui

,

pet elemenata

Pet elemenata

Feng Shui dijeli našu okolinu na pet osnovnih elemenata: Vodu, Vatru, Zemlju, Drvo i Metal. Svaki od elemenata zapravo predstavlja različitu energiju, a one su međusobno isprepletene na razne načine kako bi stvorile harmoniju kroz borbu i dominaciju jedne nad drugom.

Pet elemenata međusobno djeluje prema produktivnom ili destruktivnom krugu.

Produktivni krug opisuje Drvo koje proizvodi Vatru, koja proizvodi Zemlju koja proizvodi Metal koji proizvodi Vodu koja zatim ponovno proizvodi Drvo u neprestanom kruženju.

Destruktivni krug opisuje Drvo koje uništava Zemlju koja uništava Vodu koja uništava Vatru koja uništava Metal koji uništava Drvo u neprestanom kruženju.

Element Vode predstavlja bilo što vodene prirode, kao što su akvariji, fontane, jezerca ili bazeni. Majstori Feng Shuija vjeruju da element Vode povezan s bazenom jednostavno preplavljuje vašu kuću energijom. Ovaj element može biti snažno zastupljen u vašem vrtu putem jezerca, potočića, rijeke ili oceana.

Energija Vode kreće se prema dolje i donosi napredak, pomaže u dostizanju potpunog odmora i koncentracije, što je vrlo slično energiji mladog Mjeseca. Boje koje predstavljaju energiju Vode su plava i crna, broj je jedan, a strana svijeta je sjever. Problemi sa zdravljem odnose se na uši i bubrege.

Vodu uništava Zemlja, iscrpljuje je Drvo, a Vatra je rastvara. Preveliku količinu Vode možete kontrolirati lončanicama, komadima keramike i kristalima kvarca. Neutralizacija presnažne energije Vode radi se stavljanjem drvenih stvari u blizinu vode, a može se i rastvoriti korištenjem stvari koje zastupaju energiju Vatre, kao što su crveni jastuci.

Element Vatre je aktivan, predstavljen pravom vatrom i crvenom bojom. U Feng Shui filozofiji, prava vatra mora stalno gorjeti kako bi element bio učinkovito zastupljen. Stoga se češće koristi crvena boja.

Energija Vatre kreće se prema gore i donosi uspjeh, slavu i priznanje. Ona predstavlja energiju na svom vrhuncu, nešto poput punog Mjeseca. Broj Vatre je devet, a smjer je jug. Problemi sa zdravljem odnose se na oči ili srce.

Vatrom dominira Voda, iscrpljuje je Zemlja a rastvara se kada se koristi za uništavanje energije Metala. Kako bi Vatru kontrolirali Vodom, koristite slike vode u pokretu, plave i zelene objekte. Element Vatre možete kontrolirati stavljanjem zemljanih stvari (lonci, keramika) kako bi ih njegovala, a metalni objekti oslabljuju element Vatre.

Element Zemlje predstavljen je glinenim posudama i kipovima, kao i nemetalnim komadima minerala kao što je mramor, kvarcne stijene ili kristali. Život blizu velike planine daje vrlo jaku energiju Zemlje.

Energija Zemlje kreće se horizontalno oko svoje osi i donosi harmoniju i obiteljski sklad. Strane svijeta koje predstavljaju Zemlju su jugozapad i sjeveroistok. Boja Zemlje je žuta, smeđa i bež, a brojevi su dva, pet i osam. Problemi sa zdravljem odnose se na artritis, probleme s rukama ili prstima kao i poteškoće sa želucem i probavnim organima.

Zemlju uništava Drvo, iscrpljuje Metal a rastvara Voda. Prevelika energija Zemlje može se neutralizirati satom ili metalnim zvončićima za vjetar. Biljke i malo drveće, kao i zdjela s vodom također su vrlo učinkoviti u kontroliranju pretjerane energije Zemlje.

Element Drveta tradicionalno se sastoji od živih biljaka i drveća, no i svilene biljke postižu jednak učinak u vašoj okolini. Energija Drveta širi se u svim smjerovima i ima veliku snagu u hitnim situacijama i za rast kao energija rastućeg Mjeseca. Strane svijeta koje predstavljaju Drvo su istok i jugoistok, boja je zelena, a brojevi tri i četiri. Problemi sa zdravljem odnose se na noge, grlo, jetru i bedra.

Drvo uništava Metal, iscrpljuje se kada podržava Vatru i rastvara se Zemljom. Metalni objekti ili kipovi, kao i satovi kontroliraju pretjeranu energiju Drveta. Koristite crvenu boju (Vatra), dodatke kao što su jastuci ili predmeti obješeni na zid i svjetla (Vatra) kako biste oslabili energiju Drveta. Potrebno je mnogo keramičkih posuda (Zemlja) kako bi se ublažilo djelovanje energije Drveta, pa ovu metodu koristite u kombinaciji s drugima.

Element Metala predstavljen je bilo čime izrađenim od metala, kao što su na primjer kipići od bronce ili mjedi, kao i zlatni i srebrni nakit. Kinezi smatraju sat metalnim predmetom. Energija Metala kreće se prema unutra, kao najgušća od svih energija. Ima mogućnost kondenzacije i koagulacije, slično energiji opadajućeg Mjeseca.

Energija metala donosi snažne ljude voljne pružiti pomoć u vaš život. Strane svijeta energije Metala su zapad i sjeverozapad, pa majstori Feng Shuija preporučuju da staviti malo zlatno zvonce u sjeverozapadni ugao kuće za privlačenje pomoći koja vam treba. Boje metala su bijela i zlatna, a brojevi su šest i sedam. Problemi sa zdravljem odnose se na usta, pluća, prsa, srce i glavu.

Metal se uništava Vatrom, iscrpljuje kad se koristi za kontrolu Vode i rastvara Drvetom. Koristite crvene stvari i snažno svjetlo kako biste uništili višak energije Metala, ili upotrijebite drvene stvari i biljke kako biste je raspršili.  

U slijedećem nastavku: Brojevi i Feng Shui

13.05.2009. 14:23:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh