« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
politička zrelost

Makedonija i Kosovo riješili problem granice

Prijepor između dviju zemalja traje od 2001. godine, a riješen je pod pokroviteljstvom EU-a i SAD-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Kosovo

,

Makedonija

,

Javier Solana

,

granica kosovo

,

Trajko Veljanovski

Makedonski parlament ratificirao je u subotu kasno navečer sporazum o granici s Kosovom, otvarajući tako put uspostavi potpunih diplomatskih odnosa.

"Parlament je prihvatio Zakon o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji granice između Republike Makedonije i Republike Kosova", rekao je predsjednik parlamenta Trajko Veljanovski nakon glasovanja.

Kosovski parlament ratificirao je sporazum nešto ranije, na izvanrednoj sjednici održanoj u subotu.

Prema makedonskim medijima, bilateralni granični prijepor odnosio se na površinu od 20.000 hektara smještenih na području makedonskih sela Debalde i Tanuševci.

Prištinske vlasti osporavale su granicu s Makedonijom definiranu sporazumom koji su 2001. postigli Skoplje i Beograd, tvrdeći da ona odvaja kosovska sela od njihovih polja.

Makedonija je priznala neovisnost Kosova 2008., ali je odbijala uspostaviti pune diplomatske odnose dok se ne riješi pitanje granice.

Sporazum je uslijedio nakon nekoliko mjeseci pregovora pod pokroviteljstvom SAD-a i Europske unije.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana čestitao je Kosovu i Makedoniji na postignutom sporazumu rekavši kako je to znak "zrelosti, odgovornosti i uzajamnog poštovanja".

Američki veleposlanik na Kosovu Christopher Dell pozdravio je dogovor ističući kako on "otvara vrata uspostavi punih diplomatskih odnosa između dviju zemalja". (hina/metro-portal)

18.10.2009. 10:11:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh