« Svijet
objavljeno prije 14 godina
GLAS TIJESNE VEĆINE

Makedonci bi s Grčkom prekinuli pregovore oko imena Makedonija

Grčka od 1991. blokira međunarodno priznanje susjedne zemlje pod imenom Makedonija, koje smatra isključivo svojom baštinom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Makedonija

,

Grčka

,

spor

Većina Makedonaca smatra da treba prekinuti pregovore vođene pod okriljem UN-a o rješenju spora između njihove zemlje i Grčke o imenu Makedonije, prema istraživanju objavljenom u utorak.

Na pitanje treba li Makedonija pronaći kompromis u sporu s Atenom, 51 posto Makedonaca drži da bi pregovore trebalo prekinuti, prema 48 posto koji su suprotnog mišljenja, pokazuju rezultati ankete koju je objavio list Dnevnik.

Ispitivanje je vođeno sredinom svibnja među 1,080 osoba. Jedan posto ispitanih se nije izjasnilo. Najmlađi Makedonci, između 18 i 29 godina su skloni nastavku pregovora, dok oni stariji od 65 godina žele prekid pregovora.

Šezdeset posto ispitanih je izjavilo da su uvjereni da se njihova zemlja može pridružiti Europskoj uniji i NATO-u bez promjene imena. Grčka od 1991. blokira međunarodno priznanje susjedne zemlje pod imenom Makedonija, koje smatra isključivo svojom baštinom. Atena koči i otvaranje pregovora o pristupu Skoplja EU i ulasku Makedonije u NATO. (hina/metro-portal)

25.05.2010. 23:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh