« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
STVARNO?

Majmuni više vole zvukove prometa

Oni možda prirodno pripadaju prašumi, no majmunima u zoološkom vrtu u Finskoj puno je draža prometna buka od zvukova iz džungle, pokazalo je istraživanje.

Promet im se više sviđa...
Promet im se više sviđa... (Arhiva)
Više o

promet

,

majmuni

,

zvukovi

U sklopu eksperimenta o tomu na koji način tehnologija može unaprijediti život životinja u zatočeništvu, znanstvenici su u nastambu majmuna u helsinškom zoološkom vrtu instalirali tunel opremljen senzorima. Primati su dobili priliku da izaberu žele li slušati zvuke kiše, prometa, plesnu glazbu ili zen zvukove.

"Mislili smo da će više uživati u smirujućim zvukovima, poput zen glazbe, ali oni su češće birali prometnu buku", rekla je Ilyena Hirskyj-Douglas, znanstvenica s finskog sveučilišta Aalto.

Tutnjava automobila pokazala se daleko najpopularnijim izborom majmuna, koji su pritom ponekad spavali ili češkali jedan drugoga u zvučnom tunelu, što nisu radili ni pri jednom drugom zvuku, rekla je Hirskyj-Douglas.

Smatra se da ih podsjećaju na neke od prirodnih načina komunikacije 

Znanstvena koordinatorica u ZOO-u Kirsi Pynnonen vjeruje da zvukovi prometne buke ove životinje podsjećaju na neke od prirodnih načina komunikacije majmuna.

"Majmuni se u divljini koriste pištanjem, vrištanjem i skvičanjem kako bi ostali u kontaktu", pojasnila je. To su zvukovi koje majmuni možda čuju i u prometnoj buci.

Zvučni eksperimenti su se i ranije provodili na životinjama u zatočeništvu, ali znanstvenici kažu kako je ovo prvi pokušaj da se životinjama daje puna kontrola nad onime što žele slušati.

U budućnosti bi to moglo omogućiti zoološkim vrtovima da životinjama u nastambama osiguraju dodatne podražaje.

"Životinje bi, primjerice mogle kontrolirati svoje osvjetljenje, temperaturu ili čak igrati igre", rekla je Hirskyj-Douglas.

"Tehnologija nam je na raspolaganju, a mi to tek počinjemo povezivati".

Pynnonen je otkrila da su drugi zoološki vrtovi u Europi zainteresirani za njihova istraživanja, a njezin tim će majmunima uskoro pokušati postaviti i ekrane u tunelu da odaberu i što žele gledati.

10.11.2020. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh