« Iza ogledala
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
2012

Maje nisu znale kad je kraj svijeta

Znanstveni skup došao je do zaključka da majanski kalendar ne predviđa smak svijeta 21. prosinca 2012. godine

Čemu je služio majanski kalendar?
Čemu je služio majanski kalendar? (Arhiva)
Više o

smak svijeta

,

21. 12. 2012.

,

majanski kalendar

,

kraj svijeta

,

Treći svjetski rat

,

Maje

Majanski kalendar napravio je toliku buku u medijima da su se u meksičkoj Meridi sastali arheolozi, antropolozi i drugi znanstvenici kako bi pokušali doći do zajedničkog stava o Majanskom kalendaru.

Podsjećamo, kalendar se sastoji od 13 razdoblja duljine 394 godine, baktuna, koji je prema procjenama znanstvenika počeo brojanje 3114. godine prije nove ere, a 5.125 godina bi trebalo završiti upravo 21. 12. 2012. godine.

Kako je broj 13 imao posebno značenje u majanskoj kulturi, pretpostavlja se da i u ovom slučaju predstavlja neku vrstu prekretnice, no nikako konačan kraj.

Maje su poznate po tome da su često predskazivale događaje, no prema meksičkom arheologu Alfredu Bareri, više su se bavile sušama i bolestima nego kozmičkim događanjima. 

Uz to, zna se da su bili zainteresirani za buduće događaje koji sežu daleko iza 2012. godine, a kako je na svim majanskim spomenicima i ostacima pronađeno tek nekoliko zapisa koji se referiraju na ovaj datum, nije sigurno da on ima tako presudnu važnost.

Antropolozi se slažu da katastrofe jednostavno nisu dio majanske kulture, tako da smatraju nemogućim da kraj ovog kalendara označava i kraj civilizacije.

14.10.2012. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh