« Svijet
objavljeno prije 9 godina
WOW!

Magna Carta potpisana je pred 800 godina

Prije 800 godina, 15. lipnja 1215., Magnu Cartu - 'Veliku povelju' - potpisao je engleski kralj Ivan Bez Zemlje. Tada je to bio praktični dokument, mirovni sporazum s pobunjenim plemstvom

Magna Carta postala je jedan od najvažnijih dokumenata u povijesti
Magna Carta postala je jedan od najvažnijih dokumenata u povijesti (Wikipedia)
Više o

Magna Carta

,

Ivan Bez Zemlje

Magna Carta, povelja koju je britanski kralj Ivan Bez Zemlje potpisao pred 800 godina s pobunjenim plemstvom kroz godine je postala temelj ljudskih sloboda i vladavine prava.

'Godine 1215. Magna Carta bila je neuspjeh', napisao je 1965. slavni britanski povjesničar Sir James Holt u svojoj klasičnoj studiji o tom dokumentu, a istu ocjenu dijele gotovo svi medievalisti.

Iako je krenula kao problematičan mirovni dogovor neuspješna kralja i pobunjenog plemstva u jalovom pokušaju da se izbjegne građanski rat, Magna Carta u budućim se stoljećima razvila u jedan od najvažnijih povijesnih dokumenata i danas se poštuje kao temelj predstavničke vlasti i demokracije te začetak poštivanja ljudskih sloboda.

U pozadini Magne Carte duga je praksa engleskih vladara i neuspjeh jednoga od njih, kralja Ivana. Engleski kraljevi, upleteni u građanske ratove i nadmetanja za krunu, dijelili su onoliko zemlje koliko je bilo potrebno za dobivanje podrške i morali su se služiti mnogim priručnim metodama da je zadrže.

15.06.2015. 10:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh