« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
INTERVJU

Magistra Vlasta Pojatina o sunčanju i zaštiti

Koža osoba koje se više izlažu sunčevoj svjetlosti stvara nakupine melanocita, koji se nepravilno raspoređuju po koži i zbog toga dolazi do pojave tamnih mrlja i nepravilne pigmentacije na licu

Magistra Vlasta Pojatina
Magistra Vlasta Pojatina (Olival)
Više o

zaštita od sunca

,

Olival

Prošlog tjedna osjetili smo na svojoj koži iznadprosječno jake sunčeve zrake. Svjesni smo koliko sunce može biti opasno po zdravlje, no ponekad smo skloni na to zaboraviti pa kad nas koža počne zatezati i peći već je kasno. Kako ipak uživati na suncu, iskoristiti sve njegove dobrobiti, no istovremeno sačuvati vlastito zdravlje razgovarali smo s magistrom Vlastom Pojatinom, osnivačicom tvrtke Olival.

Svima nam je poznata moguća opasnost od sunca, a sve češće se upravo i kreme s visokim zaštitnim faktorima spominju u anti-aging kontekstu, gdje se krije povezanost?

Zaštita od sunca više nije rezervirana samo za vruće ljetne mjesece, već kožu treba čuvati tijekom cijele godine. Za kožu je posebno opasno tzv. fotostarenje, izazvano utjecajem prejakih sunčevih zraka. U takvoj situaciji možemo reći da UV filteri i kreme s visokim zaštitnim faktorima danas postaju antiaging terapija. Koža osoba koje se više izlažu sunčevoj svjetlosti stvara nakupine melanocita, koji se nepravilno raspoređuju po koži i zbog toga dolazi do pojave tamnih mrlja i nepravilne pigmentacije na licu. To je jedna od posljedica fotostarenja, a druga je stvaranje statičkih bora.

Sunce je danas doista postalo opasno, stoga bi u našim krajevima već u proljetnim mjesecima trebalo početi koristiti kreme s blagim UV filterom - savjetuje mag. Pojatina. Naša krema za lice sa zaštitnim faktorom 30, sadrži mineralne i kemijske filtere. Kod formuliranja prilagodili smo tu kremu za jako proljetno sunce, ali dodali smo joj i maslinovo ulje i kakao maslac, da ne bude samo zaštitna nego i hranjiva. Zbog toga može biti dnevna krema za osobu svijetle puti, koja boravi puno vani. Prilikom kratkotrajnog boravka na suncu dovoljan je filter ugrađen u redovnu kremu, a za višesatni boravak na otvorenom trebalo bi koristiti kreme s UV filterima.

Koja bi bila najbolja moguća zaštita?

Tijelo se samo štiti stvaranjem melanina u površinskom sloju kože i povećanom pigmentacijom , no taj samozaštitni mehanizam nije dovoljan da bi nas obranio od opasnih UV zraka. Osim fizičke zaštite kao što bi bio npr. slamnati šešir, sunčane naočale i bijela lagana košulja dugih rukava, potrebno je zaštiti i kožu direktno. Za zaštitu kože najbolje je upotrijebiti preparate s visokim zaštitnim faktorima.

Osobe svjetlije puti i djeca trebali bi koristiti preparate sa zaštitnim faktorima od SPF 30 do SPF 50, a za osobe tamnije puti dovoljan je i SPF 20 u obliku mlijeka ili kreme. Za lice i dekolte jači SPF a za noge i ruke blaži. Kremu ili mlijeko treba nanositi u debljem sloju kako bi mogla djelovati ( za cijelo tijelo odrasle osobe potrebno je oko 35 ml ) a nakon kupanja ili brisanja ručnikom potrebno je ponoviti mazanje.

Što predlažete onima koji ne vjeruju u raznorazne kemije? Koja je najbolja prirodna zaštita?

Mislim da su ta vremena prošla i da se danas nije dovoljno namazati samo kakao maslacem, maslinovim ili orahovim uljem da bi se zaštitili od sunca. Još prije pedeset godina to je bilo prihvatljivo i popularno, ali danas je sunce toliko jako te se bolje sredinom dana ne izlagati i ne izlaziti ako nije neophodno. Možda su neke osobe koje su tokom života zbog podneblja, vrste posla ili navike, stvorile svojevrsni imunitet u vidu tamne puti i deblje rožnate kože, te imaju veću toleranciju na sunčane zrake. Ali poznato je da koža „pamti" i da nas neke pojave i promjene na koži dočekaju tek u starosti.

Možemo li se zaštititi iznutra?

Zaštiti se možemo i nekim vrstama hrane, pogotovo namirnicama bogatim beta karotenom kao što su : dinja, mrkva, lubenica ili rajčica. Osobe alergične na sunce trebale bi 4 do 6 tjedana prije izlaganja suncu koristiti neki od preparata sa astaksantinom, koji je snažan antioksidans i bolje štiti od samog beta karotena.

Koliko prije odlaska na plažu treba nanijeti kremu kako bi ona djelovala?

Sredstva za sunčanje nanose se na kožu 30 minuta prije izlaganja suncu ali ako je nanesemo i neposredno prije izlaganja nećemo puno pogriješiti. Još je bitno , zbog znojenja i smanjenog učinka premazivanje ponavljati svaka dva sata. Treba odabrati najprikladniji preparat s obzirom na tip kože, te ga koristiti svakodnevno i ispravno. Ja bih za lice i dekolte preporučila našu Olival kremu SPF 30, a za tijelo Olival mlijeko SPF 40 jer je djelotvorno za sve tipove kože, dobro štiti, i ugodnog je mirisa.

Na tržištima postoje kreme sa zaštitnim faktorima do 5o. No, mnogi smatraju kako nema razlike u zaštitnim faktorima od 25 od onoga u 50?

Naravno da razlike postoje i da se proizvodi razlikuju po sastavu, gustoći, tipu emulzije i količini upotrebljenih UV filtera. U našim formulacijama, a prevladavaju kombinacije mineralnih i kemijskih filtera koji pokrivaju UV A i UV B spektar sunčevih zraka koje su najopasnije za kožu. Svi naši proizvodi obogaćeni su visokim postotkom maslinova ulja i kakao maslacem. Razlika između proizvoda SPF 20 i SPF 50 mora biti vidljiva naočigled , proizvod s nižim faktorom mora biti rjeđi, i ugodan na kožu dok je proizvod sa višim faktorom zaštite, pogotovo SPF 50 gušći, na koži ostavlja bijeli trag i teže se razmazuje.

Preporuka za djecu.

Moja preporuka za djecu je da male bebe do 6 mjeseci ne dovodimo izravno na sunce. Malo stariju djecu treba posebno čuvati od sunca u razdoblju od 10 do 16 sati. Korištenje krema sa visokim SPF 30 do SPF 50 zaštiti će nježnu dječju kožu neko vrijeme a ne treba zaboraviti na kapu, laganu majicu i igru u hladovini. Korisno je pratiti i informacije o visini UV indeksa koji nam signalizira stupanj opasnosti od 0 ( minimum ) do 10 ( maksimum opasnosti).

11.07.2015. 10:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh