« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
SLOBODA MEDIJA

Mađarski ustavni sud poništio dio zakona o medijima

Mađarski ustavni sud odbacio je dijelove novog zakona o medijima koji su ozbiljno narušavali slobodu medija

Više o

Mađarska

,

Ustavni sud

,

sloboda medija

,

zakon o medijima

Mađarski ustavni sud izbacio je nekoliko odredbi iz novog zakona o medijima, navodeći kao razlog ometanje slobode medija, javljaju u ponedjeljak agencije podsjećajući da je taj zakon bacio mrlju na mađarsko predsjedanje EU-om u prvoj polovici godine, javlja Hina.

Sud je četiri odredbe zakona o tiskanim i internetskim medijima proglasio neustavnim, a također je poništio i novi zakon o vjerskim zajednicama. Sud je ovom odlukom, između ostalih, poništio odredbu o ograničavanju zaštite izvora za priče koje su od interesa za javnost. Prema novim pravilima, novinari jedino mogu biti prisiljeni odati svoje izvore prema proceduri koju će isključivo kontrolirati sudovi.

Ustavni sud je također poništio nekoliko članaka zakona o pravosuđu, uključujući članak koji bi tužiteljima u slučajevima s velikim publicitetom omogućio da odaberu sud po svojoj volji na kojem će se odvijati suđenje.

Ustavni sud objašnjava da to predstavlja povredu i mađarskog ustava i Europske povelje o ljudskim pravima jer onemogućuje pravo na nepristrano suđenje te krši načelo pravednog postupka.

19.12.2011. 22:31:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh