« Svijet
objavljeno prije 12 godina
POPUŠTANJE PRITISKU EU-A

Mađarska usvojila "light" verziju zakona o medijima

Po novom tekstu, novinari "neće više moći biti prisiljeni da otkriju identitet svojih izvora", a zaštita će vrijediti i nakon što novinar napusti svoj posao

Više o

Europska unija

,

Mađarska

,

Viktor Orban

,

zakon o medijima

Mađarski parlament, u kojem premijer Viktor Orban ima dvotrećinsku većinu, usvojio je u četvrtak blažu verziju kontroverznog zakona o medijima, javlja Hina.

Izmjena zakona, usvojenog s 257 glasova za prema 51 protiv, odnosi se uglavnom na zaštitu novinarskih izvora.

Mađarska vladajuća stranka, Orbanov Fidesz, izmjene zakona parlamentu je uputila 11. svibnja, što je pozdravilo Vijeće Europe ocijenivši da one idu u "dobru smjeru".

Po novom tekstu, novinari "neće više moći biti prisiljeni da otkriju identitet svojih izvora", a zaštita će vrijediti i nakon što novinar napusti svoj posao.

Izmjena zakona ne odnosi se, međutim, ni na sastav, ni ovlasti svemoćnog Medijskog vijeća, koje u cijelosti čine osobe bliske premijeru.

Vijeće Europe zbog toga je izrazilo "veliku zabrinutost". "Vrlo je važno da te izabrane osobe budu neovisne, a ne vezane uz vladu ili političke snage."

Medijsko vijeće uspostavljeno je zakonom o medijima koji je stupio na snagu 1. siječnja 2011.

Mađarska oporba ocijenila je da je zakon i dalje pun proturječnosti. Po nekim tumačenjima, oporbena radio postaja Klubradio, koju vlast želi ušutkati, mogla bi dobiti frekvenciju, a po nekima ne.

"Osobno, mislim da bi za Klubradio najbolje bilo da se obrati Ustavnom sudu", rekao je Gergely Karacsony, zastupnik lijevog LMP-a.

24.05.2012. 16:25:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh