« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
NAPAD NA KONVOJ

Izrael ponudio turskim žrtvama odštetu od 6 milijuna dolara

"Rekao sam veleposlaniku da mislim da ponuda nije primjerena ili realna, a o tom pitanju sam također razgovarao sa žrtvama i njihovim prijateljima i oni su također rekli da to ne mogu prihvatiti", rekoa je Aritruk

izrael gaza brod napad
Više o

Izrael

,

Turska

,

pojas Gaze

,

odšteta

,

humanitarni konvoj

Turski odvjetnik u četvrtak je izjavio da je Izrael, kako bi riješio sudski proces protiv izraelske vojske, ponudio šest milijuna dolara žrtvama izraelskog napada na tursku flotilu s humanitarnom pomoći koja je plovila za Pojas Gaze, javlja Hina.

Viši izraelski dužnosnik, koji nije želio biti imenovan, rekao je međutim da Izrael, pošto je lani naznačio da je spreman obeštetiti žrtve bez priznanja krivnje, nije ponovio ponudu.

Tursko-izraelski odnosi izrazito su se pogoršali 2010. godine kada su izraelski komandosi napali brod Mavi Marmara s humanitarnom pomoći provodeći pomorsku blokadu Pojasa Gaze i u sukobima s aktivistima ubili su devet Turaka.

Ramazan Ariturk, jedan od nekoliko odvjetnika koji zastupa 465 žrtava i rođaka žrtava, agenciji Reuters je rekao da mu je izraelska vlada iznijela prijedlog preko jednog stranog veleposlanika u Ankari prije nešto više od mjesec dana.

Novac bi bio uplaćen jednoj židovskoj zakladi u Turskoj koja bi ga dalje distribuirala, a nakon toga slijedila bi izjava u kojoj izraelska vlada izražava "žaljenje" zbog napada.

"Rekao sam veleposlaniku da mislim da ponuda nije primjerena ili realna, a o tom pitanju sam također razgovarao sa žrtvama i njihovim prijateljima i oni su također rekli da to ne mogu prihvatiti", rekoa je Aritruk.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova složilo se s njegovom odlukom rekavši da ga je Izrael trebao izravno kontaktirati. Ariturk nije želio reći nacionalnost veleposlanika niti otkriti naziv židovske zaklade kojoj bi se novac prebacio.

24.05.2012. 19:03:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh