« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
EVAKUIRAN KOLONTAR

Mađarska u strahu od novog izlijevanja toksičnog mulja

Vlasti pretpostavljaju da je zbog izlijevanja toksičnog mulja zagađeno oko 4 tisuće hektara poljoprivrednih površina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Neja Markičević/Cropix )
Više o

Dunav

,

ultimate survivor

,

Joey Cape

,

Tony Sly

Zbog straha da bi se iz oštećenog spremnika na zapadu Mađarske, iz kojeg je u ponedjeljak iscurio kemijski otpad, moglo izliti još toksičnog mulja, vlasti su u subotu ujutro počele evakuirati stanovništvo obližnjeg mjesta Kolontar, javila je mađarska novinska agencija MTI.

Glasnogovornik mađarske Uprave za suzbijanje katastrofa Tibor Dobson rekao je da bi stijenke oštećenog spremnika mogle popustiti zbog čega su ekipe za spašavanje odlučile evakuirati 800 stanovnika mjesta. Stručnjaci su pripravni i za evakuaciju susjednog mjesta Devecser, ako bude potrebno.

Premijer Mađarske Viktor Orban stigao je rano ujutro u Kolontar, javila je MTI. U njegovoj pratnji su i ministar obrane Csaba Hende te najviši dužnosnici nacionalne policije i odjela za suzbijanje katastrofa.

Mađarska je u utorak proglasila izvanredno stanje u tri županije nakon što se iz oštećenog spremnika tvornice za preradu aluminija Mal u gradu Aika, oko 160 km jugozapadno od Budimpešte, izlilo oko 1,1 milijun prostornih metara crvenog toksičnog mulja.

Broj žrtava ove u povijesti Mađarske najteže ekološke katastrofe povećao se sinoć na sedam, nakon što je u bolnici od posljedica kemijske nesreće umro stariji muškarac, a oko 150 osoba je ozlijeđeno, objavile su spasilačke službe.

Vlasti pretpostavljaju da je zbog izlijevanja toksičnog mulja zagađeno oko 4 tisuće hektara poljoprivrednih površina. Agencije su prenijele da površina pogođena izlijevanjem crvenog mulja u Mađarskoj po svojoj veličini odgovara naftnoj mrlji koja se stvorila u travnju u Meksičkom zaljevu nakon eksplozije na podmorskoj bušotini, što se smatra najvećom ekološkom katastrofom u američkoj povijesti.

U rijeci Marcal, prvoj koju je pogodilo izlijevanje mulja, više nema života, potvrdili su mađarski stručnjaci. Postoje izvješća i o sporadičnom pomoru riba u drugim rijekama, ali su vlasti na temelju stalnih mjerenja koncentracije teških metala u vodi objavile da nema veće opasnosti za Dunav.(hina/metro-portal)

09.10.2010. 11:16:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh