« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
TAJNE PRIVLAČNOSTI

Mačo muškarci imaju poseban miris

Alfa-muškarci koji su agresivni i dominantni imaju specifičan miris zbog kojega su ženama iznimno privlačni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

žene

,

hormoni

,

miris

,

privlačnost

,

mačo muškarac

Vjerovali ili ne, 'pravi muškarci' imaju specifičan miris koji se razlikuje od mirisa kod ostalih pripadnika jačeg spola. Prema mišljenju znanstvenika sa Sveučilišta Heinrich-Heine iz Düsseldorfa, taj fenomen omogućuje ženama da takoreći nanjuše alfa-muškarca uz uvjerenje da je baš on najbolji izbor za stvaranje potomstva.

>> Kontracepcijske pilule utječu na ženksi izbor muškarca

Taj isti mirisni signal može staviti do znanja da je u blizini dominantniji muškarac u blizini s kojim je bolje nemati posla. Njemački psiholozi koji potpisuju istraživanje svoja su saznanja stekli istražujući poveznice između muškog znoja i razine agresivnosti koja je u prirodi iznimno važna za opstanak. Psiholozi su smjestili jastučiće od vate pod pazuho igrača badminton tijekom jednog važnog turnira. Isto su učinili muškarcima koji su trčali bez natjecateljskog konteksta. Žene volonteri su izjavile kako obe skupine jastučića imaju 'blago neugodan' miris.

Međutim, sofisticirani testovi koji su istovremeno provedeni na koži žena volontera pokazali su da su žene bile spolno uzbuđenije prilikom mirisanja znoja igrača badmintona, s tim da su žene s najvećom razinom tjeskobe bile najuzbuđenije. Međutim, stručnjaci priznaju da im još uvijek nije jasno zašto je ženama privlačniji miris znoja natjecateljski raspoloženijih muškaraca dodajući da je najvjerojatnije u pitanju povećanje razine hormona, naročito testosterona tijekom „dominirajućeg ponašanja".

28.08.2010. 21:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh