« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
SKANDAL

Luksemburg je tajnim ugovorima tvrtkama pružao utočište od poreza

Više od 300 kompanija, među kojima su PepsiCo, AIG i Deutsche Bank, s luksemburškim je vlastima dogovorilo tajne sporazume kojima će smanjiti svoje porezne obveze

Dečki su se dogovorili ...
Dečki su se dogovorili ... (Arhiva)
Više o

utaja poreza

,

porezna oaza

,

Jean-Claude Juncker

,

Luksemburg

,

tajni ugovori

Luksemburg je tajnim ugovorima s preko 300 tvrtki omogućio bijeg u poreznu oazu koja to na papiru nije bila, a među njima su i giganti poput AIG-a, Pepsija i Deutsche Banka, objavio je Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara.

Čini se da su kompanije kanalizirale stotine milijardi dolara preko Luksemburga i uštedjele milijarde dolara na porezima, ustvrdila je skupina istraživačkih novinara na temelju pregleda 28.000 tajnih dokumenata.

U tim dokumentima nalaze se stotine poreznih odluka kojima Luksemburg omogućava kompanijama povoljniji porezni tretman. Dužnosnici u Luksemburgu niječu da takvi povoljni aranžmani postoje u poreznom sustavu te zemlje.

'Porezni sustav u Luksemburgu je konkurentan, nema ništa nepoštenog ni neetičnog u vezi toga', kazao je Nicolas Mackel, glavni luksemburški dužnosnik za financije.

Pepsi, AIG i Deutsche Bank nisu bili dostupni za komentar.

Regulatori Europske unije za državne potpore već istražuju porezne sporazume tvrtke Amazon s Luksemburgom, zbog sumnji da su takvi aranžmani možda pomogli američkoj tvrtki za online trgovinu da prikaže manju dobit i osigurali joj nepoštenu prednost.

Ovo je izuzetno neugodna vijest za novog šefa Europske komisije Jeana-Claudea Junckera koji je u to vrijeme bio premijer i ministar financija ove minijaturne, ali očito dosjetljive državice.

06.11.2014. 19:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh