« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
IZLET DO ISTOKA

Luka Bebić u službenom posjetu Kataru

Predsjednik hrvatskog Sabora smatra da bi izgradnja LNG terminala u Hrvatskoj mogla koristiti i drugim zemljama u okružju

(Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Luka Bebić

,

Katar

,

Doha

,

LNG terminal

,

Mohamed Mubarak Al-Hulafi

Hrvatska i Katar imaju dobre bilateralne odnose, a dvije zemlje žele jačati suradnju na svim poljima, od politike, do gospodarstva i kulture, istaknuto je u nedjelju u Dohi tijekom sastanka predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića i njegovog domaćina, predsjednika Savjetodavnog vijeća Mohameda bin Mubaraka Al-Hulafija.

Razgovorom s predsjednikom katarskog parlamenta Bebić je započeo službeni dio svog višednevnog posjeta Kataru. Predsjednik Sabora je svog domaćina upoznato s prednostima ulaganja u Hrvatsku, istaknuvši povoljan geografski položaj i važnost hrvatskih luka, posebice luke Rijeka.

"Izgradnja LNG terminala u Hrvatskoj mogla bi biti na korist Hrvatskoj, ali i BiH i drugim zemljama u okružju", napomenuo je Bebić.

Katar, najveći svjetski proizvođač prirodnog plina, već je prije iskazao spremnost za sudjelovanjem u izgradnji LNG terminala u Hrvatskoj. Al-Hulaifi je odgovorio da su katarski poslovni ljudi zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku, te kazao kako je siguran da će Bebić o toj temi detaljnije razgovarati s ostalim sugovornicima tijekom svog boravka u Kataru, posebno sa čelnikom države, šeikom Hamadom Bin Halifa Al-Tanijem s kojim se sastaje u utorak.

"Želimo potvrditi našu suradnju s hrvatskim parlamentom, posebno na multilateralnoj razini i pokazati da postoji pravo prijateljstvo između Katara i Hrvatske", kazao je Al-Hulaifi.

Hrvatska, rekao je Bebić, želi intenzivirati diplomatske odnose sa zemljama Perzijskog zaljeva, a upravo zbog toga hrvatska vlada razmišlja o otvaranju veleposlanstva u ovoj regiji. Do sada je čitavo područje Perzijskog zaljeva, te dobar dio Afrike i Bliskog istoka, Hrvatska pokrivala preko svog veleposlanstva u Egiptu. Mi želimo ojačati gospodarske i druge veze s ovim dijelom svijetu, istaknuo je Bebić.

Katar je jedna od najperspektivnijih zemalja ne samo regije, već i svijeta, rekao je predsjednik Sabora koji je svog domaćina pozvao da posjeti Hrvatsku, koju je prošle godine posjetio i katarski emir. Al-Hulaifi je sa zadovoljstvom prihvatio poziv, nekoliko puta naglasivši da mu je posebna čast primiti visoko parlamentarno izaslanstvo iz Hrvatske.

"Izgradnja LNG terminala u Hrvatskoj mogla bi biti na korist Hrvatskoj, ali i BiH i drugim zemljama u okružju", napomenuo je Luka Bebić.

Tijekom posjeta Kataru Bebić će se osim s emirom, sastati i s ministrom za komunalne poslove i urbanizam Abdulom Rahmanom Bin Halifom Bin Abdulom Azizom Al Tanijem, i ministrom za vakufska i vjerska pitanja Ahmadom Abdulom Al Marijem.

Katar ima najveći bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika na svijetu, a zemljom, koja je tradicionalna monarhija vlada emir uz pomoć jednodomnog parlamenta Savjetodavnog vijeća koje ima 35 članova. Prema novom ustavu, katarski parlament imat će 45 članova, njih 30 birat će se na izravnim izborima, a 15 će ih imenovati emir.

Katar nije previše osjetio ni globalnu financijsku krizu, te zemlja, koja podsjeća na veliko gradilište, između ostalog planira i izgradnju novog grada u blizini Dohe. (hina/metro-portal)

07.02.2010. 12:59:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh