« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
MLJAC

Luk - čudesno povrće koje produžava život

Luk obiluje biljnim kemikalijama koje pomažu očuvati zdravlje srca, regulirati razinu šećera u krvi i štititi organizam od pojave tumorskih stani

Luk je čudo prirode
Luk je čudo prirode (Arhiva)
Više o

povrće

,

luk

,

dulji život

Naše zdravlje velikim djelom ovisi o prehrani. tome valjda do sada nitko neće prigovoriti - kvalitetna, izbalansirana prehrana koja sadrži vlakna, proteine, ugljikohidrate, vitamine i minerale, od kojih se dobar dio nalazi u voću i povrću, ključ je zdravlja

Iako je svo sezonsko i organsko voće i povrće zdravo, postoji vrsta koja izuzetno dobro djeluje na imunitet i životni vijek. 

Riječ je o običnom luku koji svakodnevno koristimo u prehrani. Baza je za pripremu brojnih jela, ali i nezostavan sastojak salata tako da ga konzumiramo i sirovog i termički obrađenog. 

Luk obiluje biljnim kemikalijama koje pomažu očuvati zdravlje srca, regulirati razinu šećera u krvi i štititi organizam od pojave tumorskih stanica.

Crveni je luk odličan izvor bioflavonoida kvercetina poznatog po antiupalnim i antioksidativnim svojstvima.

Sadrži i oblik vitamina B1 koji je topiv u mastima pa ga tijelo puno lakše apsorbira od vitamina B1 topivog u vodi te spojeve koji imaju anti-age učinak, neutralizirajući proces glikacije - vezanje molekula šećera na proteine u našim stanicama čiji je produkt ubrzano starenje, što se vidi i na van jer dolazi do opadanja razine kolagena u koži. 

"Još jedna prednost luka je što poboljšava pamćenjeMladi luk sadrži  visoku razinu folata i luteina - nutrijenata koji hrane mozak i smanjuju rizik za razvoj Alzheimera", kaže za Express.co nutricionistica, dr. Sarah Brewer. 

Ljekovite prednosti luka poznate su još od antičkih vremena kada je korišten kao lijek za glavobolju, srčane bolesti i grlobolju.

Stoga, unatoč tome što baš nećete mirisati najbolje - jedite luk!

14.11.2019. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh