« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
VJEROVALI ILI NE

Lude gljive - ultimativni lijek za depresiju?

Dva odvojena istraživanja djelovanja psilocibina, aktivnog sastojka tih gljiva, pokazala su da ta tvar ne povećava nego potiskuje aktivnost određenih dijelova mozga

Ihaaa :)
Ihaaa :) (Arhiva)
Više o

depresija

,

halucinogene droge

,

lijek protiv depresije

,

psihodelične gljive

U borbi protiv depresije liječnici bi u budućnosti mogli posezati za psihodeličnim gljivama, budući da je nedavno istraživanje pokazalo kako bi upravo ta droga mogla pružiti najuspješniji tretman za tu tešku bolest.

Dva odvojena istraživanja djelovanja psilocibina, aktivnog sastojka tih gljiva, pokazala su da, suprotno očekivanjima znanstvenika, ta tvar ne povećava nego potiskuje aktivnost određenih dijelova mozga čime se postiže sličan učinak djelovanju antidepresiva.

"Psihodelike se smatralo drogama koje 'šire mozak' i smatralo se da djeluju na način da povećavaju moždanu aktivnost", kaže David Nutt s kraljevskog collegea u Londonu. "No, na naše iznenađenje otkrili smo da psilocibin zapravo izaziva smanjenje aktivnosti u područjima mozga koja imaju najgušće veze s drugim područjima mozga".

Za ta takozvana 'prometna čvorišta' mozga zna se da igraju ulogu u doživljaju okoline, kazao je Nutt te su pojačano aktivna u depresiji.

U okviru dva istraživanja dobrovoljci su uzimali psilocibin dok se istodobno njihov mozak snimao magnetskom rezonancijom. Rezultati su pokazali da se aktivnost u tim čvorištima smanjila dok su ispitanici opisivali izmijenjene doživljaje kako samih sebe tako i okoline i sjećanja.

Nutt je upozorio da je istraživanje tek preliminarno te da ono ne znači da znanstvenici sada preporučaju konzumaciju psihodeličnih gljiva.

Uočeno je i da se kod osoba koje su u okviru istraživanja konzumirale psihodelične glive smanjio broj određenih vrsta teških glavobolja.

01.01.2013. 21:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh