« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
PRANJE NOVCA

Lučin očekuje učinkovitu istragu afere Daimler, uhićeni pred istražnim sucem

Zbog povezanosti s aferom Daimler danas su uhićeni suvlasnici tvrtke 'IM Metal' iz Ozlja Ivan Žapčić i Marko Vuković te inženjer Tomica Godec

Afera Daimler ponovo u fokusu javnosti
Afera Daimler ponovo u fokusu javnosti (Jure Mišković/CROPIX)
Više o

afera Daimler

,

Šime Lučin

Bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin kazao je da očekuje kako će se istraga o primanju mita pri nabavi vatrogasnih vozila biti sprovedena brzo i učinkovito i da će se utvrditi prava istina, prenosi Hina.

"To je zapravo jedini komentar, jer mislim da je to u interesu hrvatske države i svih onih koji se na ovaj ili onaj način spominju u toj priči da se zapravo, bar s mog aspekta, stvari razjasne i to što prije", rekao je Lučin za čijeg je mandata sklopljen ugovor s tvrtkom Daimlerom koja je na američkom sudu priznala da je pri ugovaranju poslova podmićivala vladine dužnosnike u Hrvatskoj.

"Nikakvih posebnih komentara nemam, jer ono što sam uspio vidjeti u medijima, ne vidim konkretno ništa, pa ne bih ništa ni komentirao. Dobro je da se ta priča razvija i dobro je što se to dogodila i nadam se da će institucije sustava do kraja odraditi svoj posao", rekao je Lučin.

Zbog povezanosti s aferom Daimler danas su uhićeni suvlasnici tvrtke 'IM Metal' iz Ozlja Ivan Žapčić i Marko Vuković te inženjer Tomica Godec.

Trojicu uhićenih policija sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti te pranje novca. Navodne isplate za hrvatske vladine dužnosnike išle su preko IM Metala u visini od oko 3,02 milijuna eura, dok je još 1,6 milijuna eura isplaćeno preko američkih tvrtki Biotop i MRC iz Delawarea i Wyominga.

Uhićeni pred istražnim sucem u Karlovcu

Uhićena trojica u aferi Daimler poslijepodne su dovedeni na karlovački Županijski sud gdje će ih ispitati istražni sudac.

Uz kaznenu prijavu za zlouporabu položaja i ovlasti te pranje novca, kojima su se navodno nezakonito domogli više od 900 tisuća eura, osumnjičeni su na sud dovedeni oko 14 sati. Ispitati će ih istražni sudac i ujedno predsjednik karlovačkog Županijskog suda Ivan Perković.

Nakon što se očituju o krivnji istražni će sudac odlučiti hoće li ih zadržati iduća dva dana tijekom kojih Županijsko državno odvjetništvo može zatražiti pokretanje istrage i određivanje jednomjesečnog pritvora.

Bivše suvlasnike ozaljske tvrtke IM Metal Žapčića i Vukovića policija konkretno sumnjiči da su na privatne račune primili 250.000 eura od "tvrtke sa sjedištem u Njemačkoj". Tim su novcem kupili nekretnine i poslovne prostore na području Karlovca, a koje su kasnije iznajmili tvrtci čiji su u tom trenutku bili vlasnici te pozajmicu nikada nisu vratili.

Trećeosumnjičeni Godec tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti jer je, na račun pružanja konzultantskih usluga preko svoje tvrtke sa sjedištem u Americi, primio 1,6 milijuna eura, iako konzultantske usluge nisu bile obavljene.

Policija svu trojicu tereti i za pranje novca koji je uplaćen na račun neizvršenih konzultantskih usluga. Novac koji je navodno prebačen na privatne račune Žapčića i Vukovića, prikazan je u ožujku 2004. kao kupovina poslovnog udjela Godecove tvrtke u IM Metalu.

No, prijenos vlasničkog udjela temeljem spomenute novčane transakcije nikada nije izvršen, kažu u policiji, dodajući da imovinska korist pribavljena spomenutim kaznenim djelima iznosi više od 920 tisuća eura.

05.04.2011. 16:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh